Vijesti Mešihat 

Intenzivni susreti muftije Dudića u Kuvajtu

Share and like ;)

Drugog dana boravka u Kuvajtu predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić sastao se sa generalnim direktorom Međunarodne islamske humanitarne organizacije dr. Abdullahom Matukom. Na sastanku je bilo riječi o saradnji Centra za humanitarni rad „Hajrat“ i ove svjetske dobrotvorne organizacije. Muftija Dudić je govorio o humanitarnim aktivnostima koje se realizuju kroz Mešihat sa posebnim osvrtom na vakufske kuhinje i izbjeglice iz arapskog svijeta. Dr. Abdullah je izrazio spremnost da pomogne projekte Mešihata, posebno na polju humanitarnog rada.

Istoga dana predsjednik Mešihata je posjetio Kuvajtski univerzitet gdje se sastao sa dekanom Šeriatskog fakulteta prof. dr. Fahdom er Rešidom. Na sastanku je bilo govora o realizaciji potpisanog sporazuma između Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru i ovog fakulteta. Dekan dr. Enver ef. Gicić izrazio je zahvalnost za podršku koju ovaj fakultet pruža FIS-u. Na sastanku je dogovoreno da svake godine po tri studenta u organizaciji Mešihata borave po tri mjeseca na ovom prestižnom kuvajtskom fakultetu. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović, koji je govorio o planovima Mešihata za otvaranje Katedre za arapski jezik i islamsku kulturu na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

U popodnevnim satima muftija Dudić je posjetio Ministarstvo vanjskih poslova Kuvajta gdje se sastao za ambasadorom Nasirom es Sibirom – zamjenikom ministra vanjskih poslova zaduženim za Evropu i Balkan. Tokom sastanka dogovoren je način saradnje između Mešihata i ovog ministarstva.

U večernjim satima priređena je večera sa ambasadorima Srbije, BiH, Albanije i Hrvatske u Kuvajtu. U prelijepom ambijentu na dvoru domaćina Abdulaziza Jusufa Zaida, uz prisustvo 40 biznismena, muftije Dudić i Hasanović govorili su o položaju muslimana u svojim državama. Muftija Dudić je pozvao prisutne da podrže projekte Mešihata, a da svakako ulažu u države na Balkanu sa posebnim akcentom na Sandžak i Srbiju u cjelini. Nakon toga, ambasadori pomenutih zemalja govorili su o značaju regionalne saradnje.

 

Related posts

Leave a Comment