Vijesti Medžlis 

Komemorativnom akademijom i mimohodom šutnje obilježene 24 godine od zločina u Štrpcima

Share and like ;)

Nakon prijema porodica žrtava u opštini Prijepolje održana je komemorativna akademija u Domu kulture u Prijepolju. Obilježene 24 godine od zločina u Štrpcima, kada je iz voza 671 na pruzi Beograd – Bar oteto i ubijeno 20 putnika, većinom Bošnjaka.

Samir Tandir u ime organizatora zahvalio se svim građanima koji su došli. On je kazao da je ovogodišnja komemoracija drugačija jer su učešće u organizaciji opštinske vlasti i nacionalne institucije Bošnjaka, te narodni poslanici.

Tandir istakao da će do samog kraja tražiti odgovore, ali i da e se zalagati da se plato ispred Doma Kulture zove “Plato otetih civila” ali isto tako i da će tražiti da se žrtvama istakne status civilnih žrtva rata. On dodaje da:” Svi znamo da je voz 671 brzi voz, te da je sve bilo isplanirano”. Ističe ako je Aušvic simbol holokausta, Srebrenica simbol genocida onda su Štrpci simbol zločina nad Bošnjacima u Sandžaku.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić u svom obraćanju kazao da je prošlo 24 godine od stradanja ni krivih ni dužnih civila. Poslao poruku da zlo nema vjeru ni naciju i da se  zlo koje je učinjeno tog dana ne može zaboraviti, ali i da počinioci neće imati sreće niti na ovom a ni na budućem svijetu. Tog dana istakao, muftija Dudić, 20 puta ubijen je ljudski rod. “Nećemo se smiriti dok im dženazu ne budemo klanjali” kazao je muftija Dudić.

Prisutnima se obratio narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić koji je tom prilikom kazao da je u prirodi čovjeka da zaboravlja, zaboravljajući kaže Zukorlić čovjek oslobađa od loših iskustava, međutim, postoje događaji kaže Zukorlić koji se ne smiju zaboraviti, kao ni poruke iz prošlosti a sve iz razloga da se nikada vise ne ponovi. “Mi moramo naći snage za jedno aktivno strpljenje i tim strpljenjem doći do cilja da se svi zločini do kraja rasvijetle”.

Narodni poslanik ističe da uprkos koalicijama, političkim ciljevima, ne smije se izbjeći istina Bošnjaka. On dodaje da je nedopustivo da do danas najviše vlasti u Beogradu šute o ovom zločinu kako kaže, na adekvatan način. “Zahtjevamo od najviših vlasti u Beogradu da se stavi tačka na sve”. Muamer Zukorlić kaže da je ruka pomirenja pružena svim ljudima i kako kaže “Trebamo nastaviti zajedno jer sebičnost kratko traje.

Nakon završene komemorativne akademije uslijedio je mimohod šutnje do Spomenika u Šarampovu gdje je poženo cijeći i gdje su se prisutnima obratiti predstavnici lokalne samourapve i Vlade Republike Srbije.

Riječima “nikada Prijepolje nije, i nikada neće zaboraviti stravican zločin”  započeo je skup ispred spomenika.

Nacelniča opštinske uprave, Sabira Hadžić podsjetila na svaku žrtvu, uputila rijeci podrške, te istakla da ovaj dan nikada se ne treba zaboraviti.

Predsednik opštine Prijepolje, Dragoljub Zindović podsjetio na naziv spomenika “Ko u ovoj zemlji zaboravi stanicu u Štrpcima i 27.2.1993. odustao je od budućnosti” On je dodao da je prije osam godina podignut spomenik u znak sjećanja i kazao da se mora procesuirati i izvesti pred pravdu svaki zločinac koji je učestvovao.

Državni sekretar u Vladi Srbije, Zaim Redžepović kazao da se ova priča neće moći završiti dok porodice otetih i ubijenih ne dobiju svoja prava. On je dodao da je važno da Prijepolje ostane grad suživota i grad dobrih ljudi. Redžepović pružajući ruku kazao da će pomoći porodicama žrtava za sve ono sto on može učiniti kako bi ostvarile svoja prava.

Related posts

Leave a Comment