Vijesti 

ZAHTJEV OPŠTINI ZA IZMJENU TABLE NA SPOMENIKU OTETIM U ŠTPCIMA

Share and like ;)

Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju-Polimlje iz Prijepolja, uputio je zahtjev lokalnoj samoupravi ( Predjeniku Opštine, Predsjednici Skupštine Opštine, Načelnici Opštine i Opštinskom vijeću) za izmjenu i dopunu table sa imenima otetih u stanici Štpci na spomeniku u Prijepolju.

Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju Polimlje je zatražio da se na memorijal u Prijepolju na kojem su ispisana  imena  iz otetog voza u Štrpcima (Rudo) dopuni jer je riječ o stradalima u istom zločinu.

U zahtjevu je naznačeno da žele ispraviti “nehumanu odluku” prema žrtvama i da se na spomeniku postavi tabla sa imenima i prezimenima svih otetih, datumom rođenja i godinom pronalaska njihovih posmrtnih ostataka.

Povodom obilježavanja 24. godišnjice od zločina počinjenog nad putnicima voza Beograd – Bar koji je zaustavljen u Štrpcima, a putnici su oteti i strijeljani, Centar za zaštitu ljudskih prava i toleranciju Polimlje smatra da se sadašnjom tablom želi “umanjiti stravičnost zločina”.

“Nehumano je odvajati žrtve po teritorijalnoj pripadnosti, baš kao što je nehumano odvajati žrtve po bilo kojoj različitosti. Žrtva je žrtva bez obzira na identitet, porijeklo, vjeru i naciju”, naveo je Alen Duraković, izvršni direktor Centra za ljudska prava i toleranciju.

preuzeto sa: http://detektor.ba/zlocin-u-strpcima-zatrazena-odgovornost-od-institucija-u-srbiji/

Related posts

Leave a Comment