Medžlis 

Dan FIS-a obilježen podjelom diploma svršenicima

Share and like ;)

Svečanošću kakva i dolikuje jednoj visoko-školskoj ustanovi, obilježeno je šesnaest godina postojanja i rada Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru. Tom prilikom dodijeljeno 38 diploma svršenicima ovog fakulteta, od čega je 16 svršenika osnovih akademskih studija, 12 svršenika master studija i 10 svršenika doktorskih studija.

Na samom početku student Dželadin Maksutovski proučio je odlomak iz Časnog Kur'ana.
Prodekan prof. dr. Admir Muratović dodijelio je diplome svršenicima osnovnih studija.
U ime svih studenata koji su završili studije ove godine obratio se doktorant iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdullah Al Shwaikh koji je poslao poruku da je ovaj fakultet međunarodna institucija, što pokazuje raznolikost njegovih diplomanata koji dolaze sa svih dijelova svijeta.
Dekan FIS-a, prof. dr. Enver Gicić, obratio se prisutnima ističući da je danas historijski dan. On je dodao da su studenti ovog naučnog doma njegovi najbolji ambasadori, te da se svi ponose njima.
“Budite ponosni i samouvjereni, budite spremni da uvijek učite, jer vi ste budući profesori” – poruka je dekana dr. Gicića.
Poseban gost današnje manifestacije bio je poznati svjetski daija Jusuf Estes.
“Ovo su zaista posebni dani: jučer je bio Dan zastave, a danas je Dan obrazovanja. Oba dana su jako bitna, jer povezuju tradiciju i životni izbor, a to je obrazovanje” – ističe Estes.
Predsjednik Odbora za  obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo i narodni poslanik muftija Muamer Zukorlić u svom obraćanju je istakao da svaki narod ima svoje proljeće, a da je sandžačko proljeće vjesnik lijepih događaja.
“Slobodoumnost je osnovna odlika ovog fakulteta, ona slobodoumnost u potpunosti usklađena i u koraku sa vjerom i Islamskom zajednicom kao vrhovnom institucijom” – navodi Zukorlić.
“Danas je jako malo fakulteta i univerziteta na kojima se može slobodno misliti i zato ste vi počastvovani što ste dio ovog slobodoumnog doma” – rekao je Zukorlić.
Zukorlić je mubareklisao svim diplomantima, njihovim porodicama, kao i upravi Fakulteta ovaj poseban dan.
Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji dr. Mevlud ef. Dudić dodijelio je doktorske diplome svršenicima, a potom se obratio prisutnima.
„I kvalitativno i kvantitativno ovaj fakultet je položio ispit zrelosti“ – ističe muftija dr. Dudić.
“Sa ponosom ističite da ste svršenici ovog fakulteta. Budite sretni, činite dobro i odvraćajte od zla. Ovom ćete se fakultetu odužiti samo ako budete radili u službi islama” – dodaje predsjednik Mešihata.
Na kraju, v.d. muftije sandžačkog hfz. Abdurrahman ef. Kujević proučio je dovu.

SANA – Hamza Škrijelj; Foto: Amela Salković, Glas islama

Related posts

Leave a Comment