Duhovnost/ Tradicija 

Tri velike opasnosti na koje nas je upozorio Muhammed, s.a.v.s.

Share and like ;)

Poslanik a.s.je rekao: „Bojim se za svoj ummet, poslije mene, za tri stvari: zablude u koju će ih odvesti strasti, slijeđenje prohtjeva stomaka i spolnog organa te nemara nakon spoznaje (El-Džamiu’s-Sagir,278)

Poslanik a.s. nas riječima“poslije mene“ obavještava da se navedene tri stvari neće desiti za vrijeme njegovog života, s obzirom na to da je njegov boravak među ljudima sigurnost za njih od navedenog. Prva stvar za koju Poslanik a.s., strahuje za svoj ummet nakon njegove smrti su razne vrste strasti. Pod tim strastima se podrazumijeva posebna sektaška učenja i pristranost pogrešnim doktrinama i školama.

Pogrešno je da čovjek želi ispravno vjerovati ili činiti dobra djela ili istinit govor, ali zbog nesposobnosti ispravnog razlučivanja i rada po svome nahođenju neistinu smatra istinom,te u to vjeruje; ili ono što jr ružno vidi lijepim, pa to radi;ili ono što je laž smatra istinom pa je izgovara, a to sve zbog općeg neznanja.

Druga stvar spomenuta u hadisu je slijeđenje prohtjeva stomaka i spolnog organa. Prohtjev je, kako ga žudnja duše za nečim što joj je drago i što voli i od čega se ne može sustegnuti. Pod slijeđenjem prohtjeva, na spomenuti način, podrazumijeva se njihovo slijeđenje do te mjere da čovjek postane kao životinja a jedina briga i preokupacija su mu njegov stomak i spolni organ, ne želeći istinu niti razmišljajući o svome kraju i dunjalučkim i ahiretskim posljedicama.

Treća stvar spomenuta u hadisu za koju Poslanik a.s., strahuje jeste nemar nakon spoznaje,tj., zanemarivanje i ostavljanje djela pokornosti nakon spoznaje njihove nužnosti, obligatnosti ili pohvaljenosti, i to u slučaju kada je u pitanju obični narod. Kada je u pitanju elita, pod time se podrazumijeva okretanje od Allaha, dž.š., pa čak i sama želja za nečim drugim mimo Njega. To su skrivene varke kojih se mogu sačuvati samo vješti i iskusni. El-Gazali je rekao: “Svaka duša je dragocjeni dragulj kome nema sličnog, zbog mogućnosti da s njom dođeš do vječne sreće i udaljiš se od vječne propasti. Pa ako je ostaviš u nemaru, doista ćeš propasti, a ako je okreneš grijesima, teško ćeš stradati.“

preuzeto sa: www.akos.ba

Related posts

Leave a Comment