Duhovnost/ Tradicija 

Zikr i dova su naša svakodnevnica: Šta proučiti nakon sijela i pri ulasku na pijacu?

Share and like ;)

U ovom sadržaju spomenućemo ono što je pohvalno proučiti nakon sijela i pri ulasku u neku pijacu, te neki grad ili neko selo.

Preporučeno je da ljudi na svakom svom skupu i sijelu donesu zahvalu Allahu Uzvišenom, te salavat na Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, s.a.v.s. Ukoliko skup prođe bez toga smatraće se krnjavim i manje berićetnim.

Pošto se na skupovima i sijelima počesto zna reći i govorima i ono što katkada može biti pokuđeno ili loše, pohvalno bi bilo na kraju sijela ili nakon njega kada se sjetimo, proučiti dovu za iskup koju je Resulullah u tim prilikama preporučio.

Ona glasi: Subhanekellahumme vebi hamdike, ešhedu en la ilahe illa ente, estagfiruke ve etuubu ilejke.

Prilikom ulaska na pijacu ili neki tržni centar pohvalno je reći:

La ilahe illallahu vahdehu la šeriike leh, lehul mulku ve lehul hamdu, juhji ve jumiitu ve huve hajjun la jemuutu, bi jedihil hajru ve huve ‘ala kulli šej’in kadiir.

Pri ulasku u neko selo ili grad pohvalno je proučiti:

Allahumme Rabbes-semavatis-seb’i ve ma azlelne ve Rabbel-eredines-sebi’i ve ma aklelne ve Rabbeš-šejaatini ve ma adlelne ve Rabber-rijahi ve ma zerejne: es’eluke hajre hazihil-karjeti ve hajre ehliha ve hajre ma fiha, ve e’uuzu bike min šerriha ve šerri ehliha, ve šerri ma fiha.

/Allahu moj, Gospodaru sedam nebesa i onoga što ona natkriljuju, Gospodaru sedam Zemalja i onoga što one drže, Gospodaru šejtana i onog koga su oni zaveli, Gospodaru vjetrova i onoga što oni nose, molim Te za dobrobit ovoga naselja i za dobrobit njegovih žitelja, te za dobrobit svega što se u njemu nalazi. Tražim Tvoju zaštitu od zla ovoga naselja te od zla njegovih mještana i svega onoga što je u njemu

 

www.akos.ba

Related posts

Leave a Comment