Vijesti Medžlis 

NOVE PROSTORIJE MEDZLISA PRIJEPOLJE /VIDEO

Share and like 😉

Dana 02.03.2018. godine ili  15. dzumadel uhra 1439. hidžertske odine, otvorene su nove prostorije Medzlisa Prijepolje. Nakon više decenija Medzlis Prijepolje uspio je obnoviti dio infrastrukture. Ovo je historijski dan za Bošnjake muslimane Prijepolja. Ovo je dan koji će ostati zlatnim slovima upisan u historiji  muslimana Prijepolja.

Delegaciju Mešihata islamske zajednice u Srbiji na čelu sa muftijom dr Mevludom Dudićem činili su još i

v.d.Muftije sandžačkog hafiz Abdurahman Kujević,

Direktor medrese i podpredsjednik Mešihata  dr Rešad ef. Plojović

hafiz dr  Haris Hadžić

Direktor Centra za humanitrni rad HAJRAT – Mirsad ef. Bećirović

Dekan Islamskog fakulteta iz Minesote (USA)

Glavni imami iz Tutina – Vahjudin Ćosović; Sjenice – Ramiz ef. Hamidović; Priboja – Harun ef. Eminagić

Prisutnima se na početku obratio  glavni imam Aref ef. Duraković naglasivši  da je ovo važan trenutak za sve muslimane Prijepolja.

Dvije blagodati u jednom danu: blagodat petka i džume namaza, te blagodat svečanog otvorenja kancelarije Medžlisa. Uspjeli smo otvoriti tri departmana Škole Kur’ana u Prijepolju i jedan u Brodarevu. Tu su i prostorije dječije ustanove Reuda, vakufske kuhinje. Onaj ko nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni Allahu” – ističe Duraković, zahvalivši se vakifima iiz Prijepolja, dijaspore Mešihatu i Rijasetu IZ-e u BiH na pomoći.

Predsjednik Medžlisa Almir ef. Talović obratio se prisutnima, navodeći da je prije 10 godina, kada je počela agresija na Islamsku zajednicu, napad u Prijepolju bio najžešći.

“Napad na ovaj medžlis bio je šablon kako će se ići dalje sa nasrtajima. Tada je grupa mladih imama stala u odbranu jedine legitimne i legalne Islamske zajednice. Oduzeta nam je kancelarija Medžlisa, sve do današnjeg dana. Čim završimo ove prostorije u potpunosti, idemo dalje. U Župi smo kupili zemljište od 70 ari, pa šaljemo poruku onima koji žele investirati u Islamski kulturni centar, objeručke ćemo ih dočekati” – poručio je Talović.

U svom obraćanju kao moderator programa sekretar medžlisa mr. sc. Alen Duraković naglasio je da: “

U ovu zgradu su posredstvom vaših imetaka i rada ugrađne vaše nade u Allahovu milost i vaše dove za Allahovu pomoć I spas.

Vrata ove zgrade su vam uvjek širom otvorena. Ovdje možete uvjek doći. Bujrum svima vama koji dobro mislite i dobro radite, da vam Allah svakim dobrom vrati. Bujrum I vama koji nemate baš iskrene namjere, dođite i uvjerite se u našu česitotost i dostojanstvo, a mi ćemo za vas moliti Allaha dž. š. da vas uputi na pravi put i učini vas korisnim članovima ovog društva i ummeta Poslanika Muhammeda a.s

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić u svom obraćanju zahvalio se svima koji su uvakufili svoj imetak.

“Neka znate, svi ljudi iz institucije brinuli su i brinut će o Prijepolju. Mahsuz selame prenosim vam od Reisu-l-uleme iz Sarajeva. Poručio je da će Rijaset biti uvijek tu da pomogne. Ovo su prostorije svih onih koji nose šehadet u svom srcu. Oteto nam je nekoliko džamija u Prijepolju i jedna zgrada od strane nečasnih ljudi. Ovdje postoji samo jedna Islamska zajednica, jedan Reisu-l-ulema, jedan glavni imam i jedan predsjednik Medžlisa, a sve ostalo su falsifikati. Ponosim se što danas obnavljamo vakuf Ibrahim-paše” – poručuje muftija Dudić.

Dovu za otvorenje prostorija proučio je  vršilac dužnosti Muftije Sandzackog hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Nakon toga, vrpcu su svečano presjekli muftija Dudić i glavni imam Aref Duraković a prisutni vjernici su ovaj čin propratili tekbirima.

Centar za humanitarni rad Hajrat na čelu sa Mirsad ef. Bećirovićem   koji je među prvima pomogao ovaj projekat danas je Medžlisu Prijepolje uručio poklon za novootvorene prostorije.

Više pogledati u priloženom videu.

Related posts

Leave a Comment