Vijesti Mešihat Vijesti Rijaset BiH 

Reisu-l-ulema pozvao imame i muslimane u Sandžaku da se vrate Mešihatu

Share and like ;)

Sarajevo, 30. mart 2018. (MINA) – Danas je delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji na čelu sa predsjednikom Mešihata IZ-e u Srbiji, muftijom dr. Mevludom ef. Dudićem na poziv reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održala radni sastanak kojem su još prisustvovali predsjednik Sabora IZ-e u BiH Hasan Čengić, dekan Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru, prof. dr. Enver Gicić i direktor Gazi Isa-begove medrese, dr. Rešad ef. Plojević.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj situaciji u Sandžaku i posljednjim dešavanjima, a posebno napadima na neke imame.

Sa ovog sastanka je izdato sljedeće saopćenje:

– S pažnjom pratimo posljednje događaje u Novom Pazaru i Sandžaku. Izražavamo ozbiljnu zabrinutost ponovnim izljevom nasilja i ugrožavanjem pojedinačnih sloboda i napadima na imame. Pozivamo sve da doprinesu smirivanju tenzija i uklanjanju uzroka ovih sukoba. Sukobi i podjele među muslimanima u Sandžaku štete muslimanima, ali i svima u društvenoj zajednici.

IZ u BiH, čiji je Mešihat IZ-e u Srbiji organski dio, smatra da je rješenje razlika i nesporazuma jedino moguće punom integracijom muslimana i njihovih organizacionih struktura u tradicionalnu i matičnu IZ u Novom Pazaru. Naša zajednica u tom smislu ostaje potpuno otvorena za dogovor i integraciju.

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić i rukovodstvo IZ-e u Srbiji odlučni su da rade na ovom zadatku. Pozivamo džematlije i imame koji trenutno djeluju izvan institucija Mešihata IZ-e u Srbiji da se bez oklijevanja priključe jedinstvenom džematu muslimana u Sandžaku i Srbiji, kako bismo zajedno bili predani svome Gospodaru, Allahu Uzvišenom i bili dio Ummeta, saopćeno je nakon današnjeg sastanka.

Related posts

Leave a Comment