Vijesti 

Bajramska poruka muftije Dudića

Share and like ;)

Draga braćo i sestre

Danas je Dan Arefata – dan kada svi hadžije borave na jednome mjestu, odjeveni u ihramima. Arefat nas podsjeća na stajanje na Sudnjeme danu kada će nam biti suđeno po apsolutnoj pravdi Allaha dž.š. Na Arefatu je danas nekoliko miliona muslimana iz čitavog svijeta, a među njima i hadžije sa ovih prostora. Naše dove su danas sa našom braćom i sestrama koji obavljaju petu islamsku dužnost hadž. Hadž nas podsjeća na zajedničke korijene ljudskog roda bez obzira na njihovo porijeklo, boju kože i društveni status. Po zalasku sunca hadžije će se uputiti ka Muzdelifi, a onda u ranim jutarnjim satima ka Mini kada će se i osloboditi ihrama.

Kada se hadžije budu oslobađali ihrama mi ćemo biti u kurban-bajramskim danima. Ovaj Bajram osim što je hadžijski jeste i Kurban bajram. Žrtvovanjem kurbana mi potvrđujemo zahvalnost Stvoritelju na blagodatima života, zdravlja i porodice. Ovo je i Bajram tekbiri-tešrika – slavljenja i veličanja Allaha dž.š.

Obavljanje hadža, klanjanje bajram namaza i žrtvovanje kurbana nije nikakav adet već ibadet kojim se postiže skrušena pobožnost.

I u ovim danima Bajrama pokažimo da u društvu prepunom egoizma i sebičnosti ima čestitih pojedinaca koji ne misle samo na lični materijalni interes već imaju daleko šire vidike i više ciljeve. Ne zaboravimo našu obavezu prema vakufskoj imovini. Islam nas uči da je vakuf trajno dobro, a da vakif ima posebnu nagradu kod Allaha dž.š. Do danas nijedan vakuf nije opstao, a da nije u njega ulagano i čuvale ga generacije poslije smrti vakifa. Takva je i naša sudbina na ovim prostorima gdje se i dalje nasrće na vakufsku imovinu, koja ne smije biti jetim, a Islamska zajednica će sa svojim vjernicima ustrajati na očuvanju iste.

Neka nam bajrami budu radost, sreća i zadovoljstvo onim što nam je Allah dao. Bajram je dar ljudskome rodu, vrijeme za pokazivanje naše iskrenosti, njegovanja porodičnih, komšijskih i svih drugih vrijednosti. Bajram nije praznik jer nije prazan, već mubarek dan pun vjerničke ustrajnosti, ljubavi, pažnje i prefinjenih odnosa prema drugima jer su svi ljudi veličanstvo djelo Allaha dž.š.

Neka bajramski dani budu radost u našim porodicama, kućama, mahalama i gradovima. Radost u zajednici, društvu i državi.

Vama i vašim najmilijima u zemlji i dijaspori, muslimanima Bošnjacima, Albancima, Romima, Aškalijama i drugima BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

 

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić

Related posts

Leave a Comment