Vijesti Mešihat 

Održana tribina „11 godina od agresije na Islamsku zajednicu“

Share and like ;)

„Dana 3. oktobra 2007. godine, u vrijeme mjeseca posta, dok su tadašnji predsjednik Mešihata glavni muftija Muamer ef. Zukorlić i njegov zamjenik dr. Mevlud ef. Dudić bili u ramazanskim zijaretima u inostranstvu, otpočela je agresija na Islamsku zajednicu – brutalna, podmukla i beskrupulozna, koja i dan-danas traje, mijenjajući svoj intenzitet i oblike napada“ – bile su uvodne riječi moderatora tribine Samira Škrijelja pod nazivom „Jedanaest godina od agresije na Islamsku zajednicu“, koju je Mešihat Islamske zajednice u Srbiji, 04.10.2018. godine, organizirao na Fakultetu za islamske studije.

Najpozvaniji da govore na ovu temu bili su oni koji su sa svojim saradnicima i vjernicima ponijeli najveći teret odbrane Islamske zajednice – predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, narodni poslanik muftija akademik Muamer Zukorlić i direktor Medrese dr. Rešad ef. Plojović.

Nakon što je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević skup otpočeo kur'anskim ajetima, prvi se prisutnima u prepunom amfitetatru obratio direktor Plojović koji je u svom izlaganju hronološki podsjetio na događaje koji su prethodili agresiji na Islamsku zajednicu, s posebnim naglaskom na dešavanja od oktobra 2007. godine do danas, obzirom da napadi na autoritete i projekte Islamske zajednice nisu prestali. Posebne emocije izazvalo je podsjećanje na brutalne napade aktivista SDA i SDP sa policijom i žandarmerijom u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju, te odlučna odbrana džamija i vakufskih dobara u ovim medžlisma.

Akademik Zukorlić u svom nadahnutom govoru izrazio ponos što su ulema i vjernici uspjeli odbraniti Islamsku zajednicu od agresije koja je po ubjeđenju inspiratora i egzekutora trebala sigurno uspjeti. Pozadina napada bila je politička, a razlog za to je ekspanzija ustanova Mešihata krunisana osnivanjem Internacionalnog univerziteta. Akademik Zukorlić je kazao da je loša i licemjerna politika izvršila agresiju na Islamsku zajednicu i da je samo prava i dobra politika može odbraniti. Naglasio je da je odnos prema izdaji pitanje karaktera, da se prema izdajnicima ne smije biti popustljiv dok se ne pokaju, te da se djeca trebaju odgajati na tom principu. Bajrak slobode, vjere i dostojanstva koji nosi u Beogradu, kao i dogovori koje pravi sa vlašću isključivo su u interesu islama i muslimana – završio je svoje izlaganje narodni poslanik muftija akademik Muamer Zukorlić.

Muftija Dudić je svoje obraćanje započeo kur'anskim ajetima koji govore o tome da Allah štiti vjernike, a ne voli izdajnike i nezahvalnike. Osim na jedanaestogodišnjicu agresije na Islamsku zajednicu, muftija Dudić je podsjetio da se ove godine navršava 140 godina od otrgnuća Sandžaka od matice Bosne i Hercegovine, kao i 25 godina od osnivanja Mešihata sandžačkog. Ujedno je izrazio uvjerenje da će muslimani i ulema imati dovoljno kapaciteta i da neće pokleknuti pod udarima koji još traju, a koji su imali četiri faze: brutalna agresija 2007. godine, napad na vakufsku imovinu 2010. godine, formiranje tzv. „inicijative za pomirenje“ 2012. godine i špijunaža službenika Islamske zajednice 2016. godine.

Related posts

Leave a Comment