Medžlis Vijesti Mešihat 

Mešihat IZ-e u Srbiji donio odluku o otvaranju džamija od petka 8. maja

Share and like ;)

Imajući u vidu da prethodne mjere označavaju da je rizik od širenja bolesti smanjen i da se život vraća u normalne tokove, Mešihat donosi odluku o otvaranju džamija za vršenje vjerskih obreda u njima, prije svega obaveznih pet dnevnih namaza, džume i osam rekata teravije, uz poštovanje svih mjera nadležnih organa. Odluka o otvaranju džamija stupa na snagu u petak, 08.05.2020. godine, od džuma namaza. “

U četrvrtak 07.05.2020,godine održana je sjednica Kriznog štaba Islamske zajednice na kojoj je usvojena Odluka o otvaranju džamija počevši od džume namaza u petak 08.05.2020.godine

O D L U K A

Slijedom odluke o ukidanju vanrednog stanja i policijskog časa, koji su uvedeni usljed pandemije korona virusa COVID-19, poštujući instrukcije i preporuke nadležnih organa i stručnih tijela u cilju sprječavanja daljeg širenja korona virusa i zaštite zdravlja ljudi, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji poziva sve pripadnike islama na teritoriji Republike Srbije na maksimalnu ozbiljnost prema svom zdravlju i zdravlju drugih, te pridržavanje svih mjera prevencije i odgovornog ponašanja, sve dok postoji opasnost od zaraze.

Imajući u vidu da prethodne mjere označavaju da je rizik od širenja bolesti smanjen i da se život vraća u normalne tokove, Mešihat donosi odluku o otvaranju džamija za vršenje vjerskih obreda u njima, prije svega obaveznih pet dnevnih namaza, džume i osam rekata teravije, uz poštovanje svih mjera nadležnih organa. Odluka o otvaranju džamija stupa na snagu u petak, 08.05.2020. godine, od džuma namaza.

Apeluje se na sve vjernike i vjernice, posebno starije od 65 godina i one koji imaju bilo kakve zdravstvene probleme da se, u cilju zaštite svog zdravlja i zdravlja drugih, do daljnjeg uzdrže dolaska u džamije, te da dnevne namaze, kao i do sada, obavljaju u svojim kućama.

Nalaže se imamima i džematskim odborima da na džamijskom ulazu obezbijede sredstva za dezinfekciju obuće (spužva sa hlorom) i ruku, koja će biti dostupna svim džematlijama.

Propisuje se, u cilju održavanja džamijske higijene, obavezno uzimanje abdesta kod kuće, nošenje sedžade za svakog džematliju, te zabrana korištenja džamijskih abdesthana i toaleta.

Propisuje se, u skladu sa preporukama nadležnih organa, nošenje zaštitne maske, fizička distanca među klanjačima, izbjegavanje rukovanja, kao i upotreba džamijskih tespiha.

Nalaže se svim imamima, posebno džumanskim hatibima, da vremensko trajanje obavljanja namaza i hutbe maksimalno skrate, te da se izbjegavaju predavanja i dersovi prije i nakon namaza kako bi zadržavanje u džamiji bilo što kraće. U tom cilju, do daljnjeg, učenje zajedničke dove kod džume namaza će biti nakon džumanskog farza.

Nalaže se imamima i džematskim odborima da ne dozvole bespotrebno zadržavanje u džamijama nakon namaza, te da prostorije u kojima se obavljaju obredi redovno dodatno čiste, dezinfikuju i provjetravaju.

Zabranjuje se dolazak u džamiju osobama sa respiratornim infekcijama, koje imaju povišenu temperaturu, kašalj, curenje iz nosa i slično, kao i svim rizičnim grupama.

Zabranjuje se dovođenje maloljetne djece u džamije u cilju zaštite njihovog zdravlja i oslobađanja džamijskog prostora za klanjače obveznike.

Do daljnjeg ostaje na snazi odluka o izbjegavanju održavanja masovnih vjerskih skupova: mevluda, vjenčanja, mektebske nastave u džamijama, kao i učenje zajedničkih mukabela tokom Ramazana, organiziranje kolektivnih iftara, obavljanje teravije sa hatmom i noćnog namaza.

Pozivaju se pripadnici Islamske zajednice da nastave sa održavanjem visokog stepena higijene, što podrazumijeva redovno pranje ruku, uzimanje abdesta, kupanje i provjetravanje životnog prostora, te korištenje sredstava za dezinfekciju.

PREDSJEDNIK MEŠIHATA

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić

Related posts