Medžlis 

BAJRAMSKA PORUKA GLAVNOG IMAMA MEDZLISA PRIJEPOLJE

Share and like ;)

Draga braćo i cjenjene sestre

Danas muslimani, oni koji su počastvovani od Uzvišenog Gospodara da ove godine obave petu islamsku dužnost Hadždž,obavljaju najvažniji obred Hadždža,a to je boravak na Arefatu. Oni na tom mjestu, kao i mi na našim prostorima,ali i širom dunjaluka s posebnim ushićenjem iščekujemo sutrašnji dan a to je 10 Zul hidže ili prvi dan Kurban bajrama.

Bez obzira na sve teškoće i kušnje s kojima smo se suočavali proteklih sedmica,mjeseci i sa kojima se i dalje suočavamo,usled pandemije COVID 19, sa radošću i nadom u bolje dane dočekali smo imjesec Zul hidže a u njemu dan Arefata, najodabraniji dan u godini, kao i dane kurban bajrama. Danas je za muslimane veliki dan, dan pobjede predanosti Allahu nad našim strastima, prohtjevima, željama. Dan  u kojem pokazujemo svoju pokornost Njemu, ne žaleći žrtvovati dio svog imetka,truda,vremena i drugih vrijednosti na putu Islama,istine,pravde i dobročinstva.

Kroz kazivanje o kurbanu Ademovih sinova spoznajemo da je zavidnost snažan pokretač na zlo i nesreću,jer bijaše uzrokom prvog grijeha na zemlji kad brat ubi brata, dok kroz kazivanje o Ibrahimu a.s i Ismailu a.s. spoznajemo da ljubav prema Gospodaru Allahu dž.š.biva obilato nagrađena. Žrtvovanjem onoga što je nama drago ostavljamo trag na dunjaluku i gradimo sebi mjesto u dženetu. Kurban nam donosi i upustvo kako poredati prioritete  u našim životima. U kurbanskoj cjelini postoje  tri važne i prioritetne oblasti kojima se čovjek mora posvjetiti.

Na prvom mjestu svakom od nas je porodica i nju  ne smijemo nikako zaboraviti ni zapostaviti, na drugom mjestu je rodbina, Allah dž.š. na poručuje  „Allaha se bojte i rodbinske veze  ne kidajte“. I na trećem mjestu su siromašni. Božiji poslanik kaže“ Allah je na pomoći svome robu sve dok je on na pomoćo svome bratu“.

Dostojanstveno kako i priliči muslimanima obilježimo ove mubarek dane u radosti i pokornosti,ne zaboravimo svoju rodbinu,prijatelje komšije.

Sa željom da ove mubarek dane Kurban bajrama provedete u zdravlju, bereketu zajedno sa svojima, svim muslimanima u zemlji i inozemstvu BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN.

U Prijepolju Glavni imam Medzlisa Prijepolje

30/7/2020. godine Aref ef. Duraković

Related posts