Medžlis 

Odluka o otvaranju džamija

Share and like ;)

Imajući u vidu informacije sa terena i izjave nadležnih organa, koje ukazuju da se epidemiološka situacija u Srbiji, posebno u Sandžaku, popravlja; da je smanjen broj onih koji se liječe u bolnicama, kao i onih koji traže ljekarsku pomoć, te da se stabilizovalo stanje po pitanju broja umrlih, što ukazuje da se život vraća u normalne tokove, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji donosi

  O D L U K U

  O OTVARANJU DŽAMIJA

Odluka o otvaranju džamija stupa na snagu u srijedu, 05.08.2020. godine, od sabah namaza.

Zabranjuje se dolazak u džamiju osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašalj i druge zdravstvene probleme, te da u cilju zaštite svog i zdravlja drugih dnevne namaze, kao i do sada, obavljaju u svojim kućama.

Nalaže se imamima i džematskim odborima da na džamijskom ulazu obezbijede dovoljno sredstava za dezinfekciju, koja će biti dostupna svim džematlijama.

Propisuje se, u cilju održavanja džamijske higijene, uzimanje abdesta kod kuće, nošenje sedžade za svakog džematliju, te zabrana korištenja džamijskih abdesthana i toaleta.

Propisuje se, u skladu sa preporukama nadležnih organa, nošenje zaštitnih maski, fizička distanca među klanjačima, izbjegavanje rukovanja, kao i upotreba džamijskih tespiha.

Nalaže se svim imamima, posebno džumanskim hatibima, da vremensko trajanje obavljanja namaza i hutbe maksimalno skrate, te da se izbjegavaju predavanja i dersovi prije i nakon namaza kako bi zadržavanje u džamiji bilo što kraće.

U tom cilju, do daljnjeg, učenje zajedničke dove kod džuma namaza će biti nakon džumanskog farza.

Zabranjuje se dovođenje maloljetne djece u džamije u cilju zaštite njihovog zdravlja i oslobađanja džamijskog prostora za klanjače obveznike.

Do daljnjeg ostaje na snazi odluka o izbjegavanju održavanja masovnih vjerskih skupova: mevluda, vjenčanja, mektebske nastave u džamijama i slično.

Pozivaju se pripadnici Islamske zajednice da u cilju očuvanja zdravlja nastave sa održavanjem visokog stepena higijene, što podrazumijeva redovno pranje ruku, uzimanje abdesta, kupanje i provjetravanje životnog prostora, te korištenje sredstava za dezinfekciju.

Molimo Uzvišenog Allaha da spusti na nas Svoju milost, oprosti nam grijehe, popravi naše stanje, podari ozdravljenje bolesnima i Džennet našim merhumima. Amin.

PREDSJEDNIK MEŠIHATA

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić

Related posts