Medžlis 

Ramazanska čestitka predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud ef. Dudića

Share and like ;)


Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je salavat i selam na Poslanika Islama Muhammeda, s.a.v.s.

Gospodaru moj, u Tvoje ime nijetimo da postimo mjesec Ramazan, od imsaka do iftara.

Gospodaru naš, u Tvoje ime postimo, Tebe vjerujemo, na Tebe se oslanjamo, i s Tvojim blagodatima iftarimo.

AMIN.

Poštovana braćo i sestre

U utorak, 13.04.2021. godine, je 1. Ramazan 1442. h.g., to jest prvi dan mjeseca posta, ibadeta koji kod Uzvišenog Allaha zauzima posebno mjesto, za koji je iskrenim vjernicima obećao posebnu nagradu.

Pred nama je mjesec odricanja od hrane i pića, mjesec zekata, sadake i dove, mjesec Kur'ana i noćnog-teravih namaza, mjesec sehura i iftara, mjesec međusobne solidarnosti i natjecanja u činjenju dobra.

Iza nas je teška godina, koja će ostati duboko urezana u sjećanjima svakoga od nas itrajno upisana kao godina zatvorenih džamija, otkazivanja hadža i godina pandemije korona virusa, koji je odnio stotine života naših prijatelja i članova rodbine, naših sugrađana, više od pet i po hiljada građana države u kojoj živimo i blizu tri miliona u svijetu, koji nas je natjerao da drugačije gledamo na život i više cijenimo Allahove blagodati zdravlja, vjere, slobode kretanja, porodice, namaza u džematu, zajednice itd.

Strah od bolesti i zaraze natjerao nas je da sve naše svakodnevne obaveze, naše navike i običaje ostavimo po strani, da ih se odreknemo ili prilagodimo aktuelnoj situaciji.

Organizirali smo se kao zajednica, pokazali snagu džemata, a kroz međusobnu solidarnost i spremnost da pomognemo ugroženima potvrdili da smo braća u vjeri i osjetili da nas je virus, iako se potencirala fizička distanca, ipak približio i učinio da suosjećamo jedni sa drugima.

Islamska zajednica i svi njeni članovi mogu se ponositi onim što smo zajedno učinili: više od 12.000 podijeljenih humanitarnih paketa muftačnima, velike količine zaštitne opreme i medicinskih uređaja, desetina ambulantnih vozila doniranih bolnicama u Sandžaku, ozbiljna količina lijekova koja je podijeljena bolesnima na terenu, materijalna pomoć dostavljena onima koji su se liječili u kućnim uslovima.

Related posts