Vijesti Mešihat 

Ramazanska poruka predsjednika Mešihata muftije dr. Mevlud ef. Dudića

Share and like ;)

1. Aprila 2022. Aktuelnosti 249

Poštovani vjernici
Večeras sa zalaskom sunca nastupa mubarek mjesec Ramazan, najodabraniji mjesec, a sutra, u subotu je prvi dan posta 1443. hidžretske, odnosno 2022. godine.
Uzvišeni Allah dž.š. je ajetom Časnog Kur’ana vjernicima propisao da Ramazan provedu u postu: „O vjernici, propisan vam je post kao što je bio propisan i onima prije vas da biste se grijeha klonili.“
U mjesecu Ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana i u njemu se nalazi Kadarska noć koja je, kako Gospodar svjetova kaže, “bolja od hiljadu mjeseci”.
Oni koji radi Allaha budu postili, nadajući se Njegovoj nagradi, imaju pravo očekivati Božiju milost, oprost i uspjeh na budućem svijetu.

Draga braćo i sestre
Tokom dvije godine koje su iza nas bili smo suočeni sa iskušenjem korona virusa, koji je u jednom momentu uzrokovao potpuno zatvaranje naših džamija, fizičku distancu, kao i brojna druga ograničenja i mjere.
Odgovorno ponašanje velikog broja ljudi, a prije svega Allahova milost, rezultiralo je smirivanjem situacije po ovom pitanju, što svakako nije kraj izazova, te i dalje trebamo nastaviti voditi računa o ličnoj higijeni, koja je sastavni dio naše vjere, te redovnom održavanju i čistoći naših džamija i domova.
Iskušenja dolaze da bi nas ojačala, ali su nerijetko i posljedica grijeha i krize morala kod ljudi. Ispit humanosti smo tokom pandemije položili, ali moramo tu svijest pokazati i danas u situaciji neizvjesnosti koja je nastala zbog rata u Ukrajini i straha od nestašice i poskupljenja osnovnih životnih namirnica.
Posebno u Ramazanu, kada smo u prilici osjetiti kako je biti gladan, trebamo kod sebe jačati osjećaj solidarnosti sa onima kojima su Allahove blagodati hrane i pića, doma i sigurnosti uskraćeni.
Resulullah s.a.v.s. nam poručuje: „Nije musliman onaj koji zanoći sit, a zna da je njegov komšija gladan.“
Ovaj Ramazan, muslimani Republike Srbije, dočekuju i u ambijentu održavanja parlamentarnih i predsjedničkih izbora.
Pozivam vjernike na strpljenje, međusobno poštovanje, te da izađu na izbore i izvrše svoju građansku dužnost, glasajući po vlastitom ubjeđenju za one koji su svojim ličnim primjerom i zalaganjem potvrdili da zaslužuju priliku da dobiju legitimitet da ih predstavljaju i zastupaju njihove interese u periodu koji je pred nama. Ramazanski post nas obavezuje da ozbiljno pristupimo ovom emanetu. Zato čuvajmo hurmet posta, hurmet muslimana i hurmet svakog čovjeka bez obzira na različitost, jer smo svi Allahova stvorenja.

Poštovani pripadnici islama
Poslanik a.s. kaže: „Musliman je muslimanu brat, ne čini mu zulum niti ga izdaje. Ko pomogne brata muslimana kada mu bude potrebno, Allah će njega pomoći kada mu budu potrebno. Ko sakrije mahanu muslimana, Allah će sakriti njegove mahane na Sudnjem danu.“
U drugom hadisu stoji: “Najbolji među vama su oni koji čine dobro drugim ljudima, a najlošiji su oni koji čine zlo drugima.“ To posebno mora doći do izražaja u ovom svetom mjesecu, čiji je hurmet kod Gospodara svjetova toliki da je On Uzvišeni kazao u hadisi-kudsiju: „Post je u Moje ime i Ja za njega posebno nagrađujem.“
Posebnu dovu upućujem za našu braću koji žive u dijaspori, uz želju da kroz zajedničke džematske aktivnosti prenesu dio ramazanske atmosfere u svojim sredinama, kako bi svojim komšijama i sugrađanima sa kojima žive i rade pokazali vrijednosti vjere islama.
U svjetlu poruka bratstva, međusobne solidarnosti, humanosti među ljudima, jedinstva naših safova, jačanja institucionalnog djelovanja, strpljenja i spremnosti na odricanje zarad Allahovog zadovoljstva, svim muslimanima u Sandžaku, Srbiji i okruženju, u Evropi i svijetu, uz dovu Gospodaru da nam svima podari zdravlja, snage, mudrosti i razboritosti, da budemo bolji u svakom smislu te riječi
RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN

Related posts