Vijesti Medžlis 

Počela akcija prikupljanja zekata na poljoprivredne proizvode

Share and like ;)

Medzlis islamske zajednice Prijepolje će u toku mjeseca septembra i oktobra vršiti prikupljanje zekata na poljoprivredne proizvode koji će se koristiti za potrebe vakufske kuhinje .

Obaveznost (farz) davanja zekata na poljoprivredne proizvode jasno su naglašeni u slijedećim kur'anskim ajetima:

O vjernici, udjeljujte od lijepih stvari koje stičete i od onoga što vam Mi dajemo neizdvajajte ono što ne vrijedi da biste to udijelili kad ni vi sami to ne biste primili, osim zatvorenih očiju. I znajte da Allah nije ni o kome ovisan i da je hvale dostojan. Šejtan vas plaši neimaštinom i navraća vas da budete škrti, a Allah vam obećava oprost i nagradu Svoju; Allah je neizmjerno dobar i zna sve“. (El-Bekare, 267-268)

„On je Taj koji stvara vinograde poduprte i nepoduprte, i palme i usjeve različita okusa, i masline i šipke, slične i različite – jedite plodove njihove kad plod dadnu, i podajte na dan žetve i berbe ono na što drugi pravo imaju (zekat), i ne rasipajte, jer On ne voli rasipnike“. (El-En'am, 141)

Krompir - Gajenje, Đubrenje, Sorte, Sadnja, Setva, Berba, Žetva, Upotreba |  Agroklub.rs

Ova obaveza potvrđena je i riječima Muhammeda, alejhis-selam:

Na ono što se natapa kišom, izvorom vode ili podvodnim vodama daje se desetina, a na ono što se natapa navodnjavanjem dvadesetina“.

Allahov poslanik, alejhis-selam, rekao je Muaz ibn Džebelu, r.a., neposredno prije nego ga je poslao u Jemen:

„Uzmi od njih zekat na žito od žita, ovcu od sitne stoke, devu od kamila i kravu od goveda“.

Medzlis islamske zajednice Prijepolje će u toku mjeseca septembra i oktobra vršiti prikupljanje zekata na poljoprivredne proizvode koji će se koristiti za potrebe vakufske kuhinje. Vakufska (narodna kuhinja) kuhinja u Prijepolju je centralna kuhinja za opštine Prijepolje, Priboj i Nova VAroš i u njoj se svakog dana sprema više stotina obroka za porodice i pojedince koji su u potrebi. Vašim izdvajanjem zekata na poljoprivredne proizvode direktno pomažete one koji su sticajem životnih okolnosti došli u težak socijalni položaj.

Related posts