Medžlis 

Proučen Jasin i dova šehidima Štrbaca

Share and like ;)

U povodu obilježavanja 30 godina od zločina u Štrpcima, Mešihat IZ-e u Srbiji i Medžlis IZ-e Prijepolje upriličili su učenje Jasina i dove za šehide Štrbaca. Delegaciju Islamske zajednice predvodio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić.
Uvodnom riječju prisutnima se obratio glavni imam Prijepoljskog medžlisa Aref ef. Duraković. Ovog zločina, ali i svih drugih, trebamo se sjećati i buduće generacije podsjećati kako se oni nikada ne bi više ponovili – poruka je Durakovića.
Suru Jasin za duše otetih i ubijenih proučili su sandžački imami u Ibrahim-pašinoj džamiji.
Prisutnima se obratio predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Iza nas je, navodi, 30 godina. Nikada se neće odustati od sjećanja.
“Ovdje smo, nakon podne namaza, da uz srce Kur’ana, suru Jasin, pošaljemo poruku da nismo zaboravili i da ih nikada nećemo zaboraviti, da se ne mirimo sa zulumom i nepravdom. Ovdje smo zbog porodica, ali i zbog nas samih, jer nama ovo prisjećanje treba. Kao da je jučer bio taj 27. februar ’93. godine. Evo i opet, danas, mrak u Prijepolju. I treba da bude na tren mrak i nije slučajno danas ovaj prostor bez struje. Ove bijele ahmedije svjetlo su u mraku i zauvijek će to biti, ako Bog da”, kazao je muftija Dudić.
Dova je, dodaje predsjednik Mešihata, da se više nikada nikome ne ponovi ovakav zločin.
“Stavite se u poziciju sinova i kćeri, braće i sestara, supruga i roditelja, onih koji su za nafakom krenuli. Neka se nikada više nikome ovakvo zlo ne desi. Neka nas ova nepravda ne natjera da i mi idemo za nepravdom, da činimo zulume i zločine. Nas vjera uči da pozivamo na dobro, a odvraćamo od zla. Nas vjera uči koliko je vrijedan ljudski život. Hurmet i svetost svakog čovjeka bitniji nam je od svega drugoga. Ali ne smijemo zaboraviti zulume iz prošlosti i uvijek ćemo se sjećati onih kojima su životi oduzeti na pravdi Boga. Nikada se pomiriti nećemo sa tim, niti ćemo se pomiriti sa tim da neko plaća živote nedužno ubijenih. Ne postoji cijena za to”, istakao je muftija Dudić.
Nakon obraćanja predsjednika Mešihata i proučene dove za šehide Štrbaca u džamiji, uslijedilo je učenje Fatihe ispred spomen obilježja otetima u Šarampovu.

Related posts