Medžlis Vijesti Medžlis 

Otvorena džamija u selu Hrta kod Prijepolja

Share and like ;)

U nedjelju, 06.08.2023. godine, u džematu Hrta, Medžlis IZ-e Prijepolje, svečano je otvorena džamija čija je izgradnja počela 2020. godine i u rekordnom roku, za manje od dvije godine je završena.
Svečanosti je prisustvovao predsjednik Mešihata Islamske zajednice muftija dr Mevlud ef Dudić sa delegacijom koju su činili: zamjenik predsjednika, muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović, muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević, muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović, sandžački glavni imami i brojni drugi imami.
Zemljište za džamiju vakuf je braće Salča i Nuha Bašovića, a izgrađena je pomoću donacija ustanova Islamske zajednice, stanovnika sela Hrta, mnogobrojnih Prijepoljaca i dijaspore.
Nakon što je džematski imam Azmir ef. Džinović poselamio prisutne i uputio riječi dobrodošlice, predsjednik građevinskog odbora Kadrija Bašović istakao je da je ponosan što su oni generacija koja je doživjela da sagrade džamiju.
Prijepoljski glavni imam Aref ef. Duraković naglasio je da je povjerenje uslov za realizaciju svih velikih projekata, baš kao što su povjerenje Islamskoj zajednici ukazali džematlije sela Hrta.
Predsjednik Mešihata istakao je da je ova džamija za ponos ne samo stanovnika džemata Hrta i Medžlisa Prijepolje, već i svih vjernika koji su sa raznih strana došli na svečano otvorenje, te da je ovo selo od danas blagoslovljeno džamijom i da se džematlije potrude da svojim prisustvom budu njen najljepši ukras.
Nakon što su podijeljene zahvalnice istaknutim donatorima, muftija Kujević je proučio dovu.

Related posts