Vijesti Medžlis 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Share and like ;)

Povodom nemilog događaja koji se desio 22.01.2024 god.u dvorištu Tehničke škole u Prijepolju, u kojem slučaju je povređen jedan učenik Tehničke škole Medžlis IZ-e Prijepolje izdaje saopstenje. 

Medžlis IZ-e Prijepolje najoštrije osuđuje svaku vrstu nasilja, koje može dovesti do neželjenih posledica za pojedinca i društvo, i poziva sve relevantne subjekte da zaustave sve aktivnosti koje mogu dovesti do narušavanja sklada i harmonije, mira i dobrih međunacionalnih odnosa Bošnjaka i Srba u Prijepolju.

Javnost u Prijepolju je uznemirena nizom incidenata koji su se desili proteklih dana u našem gradu od strane mladih, a koji uključuju pozive i poticanje na nasilje, diskriminaciju, vjersku netrpeljivost i mržnju, do onih najnovih, koji svojim djelovanjem pokušavaju uzeti pravdu u svoje ruke.

Poštovanje drugih, nezavisno od njihove vjerske, kulturne ili etčke pripadnosti mora biti zaštićeno od svih, u interesu svih.

Kao društvo moramo biti svjesni ĉinjenice da izazivanje i poticanje na  nasilje i mržnju, kao i samo nasilje ne smije definisati naše muđusobne odnose i da je osuda i sankcionisanje ovakvih djela obaveza svih nas.

U  ovim teškim situacijama apelujemo na sve građane da ostanu smireni i da pokažu visok stepen tolerancije, strpljenja i međusobnog poštovanja.

Ovom prilikom Medžlis IZ-e Prijepolje poziva sve medije da se odgovorno ponašaju, te da svojim naslovima u težnji za senzacijom ne podgrijavaju nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost, već da daju doprinos smirivanju strasti i rješavanju problema.

Informativna sluzba Medžlisa

Related posts