Vijesti Medžlis 

U Ibrahim-pašinoj džamiji proučen Jasin i dova za otete u Štrpcima

Share and like ;)

U organizaciji Mešihata IZ-e u Srbiji i medžlisa IZ-e Prijepolje u Ibrahim-pašinoj džamiji proučen je Jasin i dova za šehide Štrbaca. Delegaciju Mešihata IZ-e u Srbiji predvodio je zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović, a činili su je još i glavni imami sandžačkih medžlisa, kao i brojni rukovodioci ustanova Mešihata. Nakon podne namaza uslijedilo je uvodno obraćanje glavnog imama prijepoljskog medžlisa Aref ef. Durakovića. Bošnjaci su, navodi on, uprkos svemu što su doživjeli pokazali da na mržnju neće uzvratiti mržnjom.

“I ovog februara kao i prethodnih 30 muslimani sa prostora Limske doline sjećaju se nemilog događaja iz 1993. godine. Danas se navršava 31 godina od tog stravičnog zločina pa se mi danas u Ibrahim – pašinoj džamiji prisjećamo tog svirepog čina. Mi smo danas i sretni i tužni. Tužni zbog ubistva nevinih ljudi, ali smo sretni što smo, povrh svega, pokazali da nismo išli putem mržnje. Da na zločin ne uzvraćamo zločinom. Pokazali smo da smo gazije. Mi iznova potvrđujemo našu opredijeljenost i potvrdu da se borimo za istinu i pravdu. U istini i pravdi je smisao života”, kazao je Aref ef. Duraković.

Ulema Mešihata IZ-e u Srbiji proučila je Jasin, a nakon toga je uslijedilo obraćanje zamjenika predsjednika Mešihata muftije dr. Rešad ef. Plojovića.

“Ovaj datum do Sudnjeg dana pamtiće se po zlu, zločinačkom činu, koji se te subote desio nad nedužnim, nevinim putnicima koji su krenuli sa svojih radnih mjesta ili obaveza svojim kućama. Desilo se da ono što su se neki pribojavali i strahovali – da se obistini. Stvorenja u ljudskom obliku koja se nazivaju čovjekom zaustave taj voz i iz njega ciljano izvedu 20 ljudi, svoje braće po vrsti, da ljudi izvedu ljude samo zbog toga što nisu bili njihove vjere, nacije i nisu dijelili vrijednosni sistem koji su ti naoružani u tom momentu, prije ili kasnije, dijelili. Na kojima su zadojeni, stasali, podignuti unutar tog svog društva. Prošla je 31 godina, a mi ovdje stojimo časno, ponosno, dostojanstveno, bez mržnje i kažemo da hoćemo pravdu, istinu. Tražimo kaznu nad onima koji su taj zločin učinili. Ta je kazna potrebna nama, narodu iz kojeg potiču ti zločinci, bitna je za našu djecu, našu budućnost. To je samo jedan u nizu zločina koji se dešavao nad ovim čovjekom, Bošnjakom, muslimanom. Limska dolina, Strpce, Sjeverin, Kukuroviće. Sjenica početkom 19. vijeka, Šahovići. Pogledajmo Bosnu, Srebrenicu, na desetine hiljada žrtava. Šta se to desi čovjeku koji se drukčije zove da pomrači svoj um i ubija nekog samo zbog imena? Da ubija starca, staricu, dijete i da novorođenče čuva iz utrobe svoje majke. Izvesti nedužne i mirne putnike. Među njima mladiće od 16 i 19 godina, Senada i Esada”, kazao je muftija dr. Plojović.

Nakon toga upriličena je posjeta spomen obilježju u Štrpcima i proučena fatiha otetima u Štrpcima.

SANA

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.820544786779779&type=3&ref=embed_post

Related posts