Vijesti 

Kako muslimani poste u područjima gdje Sunce nikada ne zalazi?

Share and like ;)

Šta se dešava kada živite u zemlji gdje Sunce nikada, ili rijetko, zalazi a u toku je mjesec ramazan? Sunce izlazi i kreće se, uslovno rečeno, kako treba po nebu, no kada zalazi, umjesto da zađe, ono se počinje opet dizati. Uobičajeni ljetni dan koji nikad ne prestaje na polu Zemlje….

Muslimani koji žive na Artičkom krugu suočavaju se jednim od najizazovnijih uslova za ramazana jer dan traje 24 sata.
Područja uključujući Laponiju, Finsku i Švedsku tokom ljetnih mjeseci doživljavaju malo ili gotovo nikako zalaske Sunca.

Muhammed iz Finske kaže: “Post počinje u 1:35 sati ujutro i završava se u 12:48 navečer. Tako da postimo 23 sata i pet minuta. Moji prijatelji, porodica i rodbina koji žive u Bangladešu ne mogu vjerovati da možemo imati ramazan ili postiti više od 20 sati”.

“Kada čuju da mi postimo ovdje za ramazan 23 sata ili 22 ipo sata, oni samo kažu: ‘To je nevjerovatno, kako uspijevate.’ Nekako, hvala Allahu, uspijevamo i ide nam to jako dobro”, kaže Muhammed.
On kaže da drugi muslimani u obližnjim zemljama sa sličnim uslovima su pronašli druge načine da se prilagode dodajući: “Pojedini muslimani koji žive u Laponiji,većina njih slijedi satnicu Bliskog istoka, jer slijede najbližu islamsku zemlju, Tursku”.

IslamBosna.ba

Related posts

Leave a Comment