Vijesti Medžlis 

Bajramske aktivnosti Medžlisa Prijepolje, Bajramska akademija, Promocija knjige…

Share and like ;)

Tradicionalno se u Prijepolju drugog dana Bajrama odrzava bajramska akademija na koju su Bošnjaci Priepolja navikli. Pored svečane akademije koja vrlo često zna biti i centralna bajramska svečanost u Sandžaku, treći dan Kurban Bajrama je rezervisan za književnost i stvaranje na bosnaskom jeziku.

Bajramska akademija

Akademiju je otvorio hor Medžlisa Prijepolje “Ljiljan” izvođenjem nekoliko ilahija i kasida, a nakon njih tradicionalnim igrama predstavilo se kulturno-umetničko društvo iz Sjenice.
Domaćin manifestacije bio je Samir Tandir koji je pre svog obraćanja prisutnima dodelio zahvalnice očuvanje verskih i nacionalnih institucija Bošnjaka i Sandžaka.

Organizator je u svom govoru rekao da je Prijepolje primjer tolerancije među ljudima. “To su nam djedovi i očevi ostavili u amanet, a mi ćemo o tome učiti našu djecu, jer je Prijepolje i Sandžak i Srbija. Da bi poštovali i borili se za druge prvo moramo poštavati i boriti se za sebe, a to je ono čemu nas uči islam.

Trećeg dana Bajrama upriličena je promocija knjiga autora Bajra Perve iz Sarajeva. Promociji su pored građana prisustvovali i promotori prof. dr Šefket Krcić  dr. Selman Selhanović.

 

Related posts

Leave a Comment