Medžlis 

Muftija Kozlić: Moramo raditi na tome da ženi vratimo dostojanstvo

Share and like ;)

Mi moramo raditi na tome da ženi vratimo njeno dostojanstvo”, izjavio je Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki sinoć u Banjaluci, javlja Anadolu Agency (AA).

muftija osman ef kozlic 2

On je održao predavanje na temu “Žena – spoj religije i modernog doba”. Kozlić je izrazio zadovoljstvo što je ovo predavanje, ali i druženje muslimana i hrišćana inicirao Aktiv žena Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka.

Govoreći iz ugla islamske vjere, Kozlić je objasnio da je ženama “dostojanstvo vraćeno pojavom islama u 7. stoljeću i Muhammeda a.s. koji je kazao da je dženet, raj pod majčinim nogama, pa je ponovno oduzeto”.

“Onda je to u narednim stoljećima otišlo u nekom krivom smjeru, tako da u 20. pa čak i u 21. stoljeću u mnogim sredinama imamo flagrantna kršenja osnovnih ljudskih prava kada je u pitanju žena. Ona je potpuno izgubila dostojanstvo. Nas zanima naše područje i shvatanja i nametnuti mentalitet, često i od strane religijskih zajednica, u dobroj mjeri utiče na to da li će se žena ili neće aktivnije uključiti u društvene tokove, u život”, rekao je Kozlić.

Žana Arsić, koja se u Banjaluci bavi ženskim aktivizom, istakla je da ovakva vrsta aktivizma spaja ljude, odnosno žene.

“Bit svega je da se žene različitih zanimanja, godina, skupe na jednom mjestu, razmjene svoja mišljenja i da vide kako u stvari žena kotira u modernom dobu. U današnje vrijeme u našem društvu uvijek se spaja vjera za životom koji živimo. Lijepo je čuti iz različitih uglova kako to izgleda da bolje razumjeli druge i da bi suživot krenuo normalnim tokom”, kazala je ona.

Predavanje muftije banjalučkog izazvalo je veliki interes žena, a izmežu ostalog prisustvovale su mu i Jasmina Davidović, ministrica porodice, omladine i sporta RS, Nada Tešanović, predsjednica Vijeća naroda RS i Jasna Brkić, zamjenica gradonačelnika Banjaluke.

Related posts

Leave a Comment