Vijesti Rijaset BiH 

Reisu-l-ulema na sastanku vjerskih poglavara u Ankari

Share and like ;)

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je na sastanku vjerskih poglavara u Ankari u utorak uputio čestitke turskom narodu na iskazanoj borbi i naporima kako bi zaštitili demokratiju tokom pokušaja državnog udara u toj zemlji, dodajući kako vjeruje da će turski narod iz, kako je rekao, ovog ispita izaći još snažniji, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Na pitanje o borbi protiv FETO-a, Kavazović je istakao kako, kao u svim dijelovima svijeta, FETO postoji i u Bosni i Hercegovini, naglasivši da će protiv te organizacije biti urađeno sve što je potrebno u pravnim okvirima.

Inače, Kavazović je danas prisustvovao konsultacionom sastanku vjerskih predstavnika Islamskih zajednica zemalja Evrope i Azije u povodu 9. Skupa Vijeća vjerskih lidera Islamskih zajednica Evrope i Azije koji će se održati u novembru.

Predsjednik Islamske zajednice Kosova Naim Trnava, koji je također prisustvovao sastanku, čestitao je turskom narodu na uspješno prebrođenoj krizi u kojoj su se našli.

Naglasio je da su građani Turske hrabro stali u odbranu, kako je kazao, glasova koje su dali na izborima kao i nezavisnosti svoje zemlje.

“Vjerujem da će Turska, kao jedna velika država, u kratkom roku prebroditi sve ove probleme”, rekao je Trnava, dodajući kako vjeruje da će Turska biti jedna od najuspješnijih i najrazvijenijih zemalja svijeta.

Sheikh-ul-Islam Allahshukur Pashazade, veliki muftija Azerbejdžana i Sjevernog Kavkaza, je u vezi s pokušajem puča u Turskoj kazao kako niko nema pravo nazivati muslimanima one koji su izazvali smrt nevinih ljudi.

“Ako je ova organizacija ustala protiv naroda oružjem i tenkovima, to nisu muslimani nego sotone”, rekao je Pashazade.

Ravil Gainutdin, predsjednik Vijeća muftija Rusije, je istakao kako je FETO namjeravao biti aktivan i u Rusiji ali, kako je kazao, intervencijom ruskih vlasti nisu uspjeli u tome.

Podsjetio je da su sve škole u Rusiji, koje pripadaju FETO-u, zatvorene još od 2010. godine.

“Škole FETO-a nisu ostale više nigdje. Rusija je ranije uočila ovu smutnju. Drago nam je da smo na putu istine zaštitili našu djecu”, kazao je predsjednik Vijeća muftija Rusije.

Related posts

Leave a Comment