Vijesti Medžlis 

VAŽNOST MEKTEBSKE POUKE U DŽAMIJAMA

Share and like ;)

Neka je hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova i neka je salavat i selam na Allahovog poslanika Muhammeda s.a.v.s. njegovu časnu porodicu, ashabe i sve ljedbenike do Sudnjeg dana.

Važnost odgoja djece kroz mektebsku pouku u džamijama.

Koliki je značaj i važnost odgoja djece najbolje ilustriraju riječi Allahovog poslanika s.a.v.s. koji je rekao: „Bolje je da neko od vas odgoji svoje dijete kako treba u duhu islama nego da svaki dan podijeli sirotinji vrijednost sadaka i fitre.“

Djeca su velika blagodat, ali i veliko iskušenje i obaveza. Posebno veliku blagodat čine djeca koja su lijepo odgojena i vaspitana.

U današnjem vremenu sve je učestalije otuđenje roditelja od djece. Tako djeca u ambijentu otuđenosti, alternativu i utjehu pronalaze na facebook-u, twiteru, video igrama, kladionicama, cigaretama i isličnom.

Pravo je vrijeme da se zapitamo, ko je to uzor našoj djeci? Je li to naš Poslanik s.a.v.s. ili su to neki glumci, pjevači, igrači islično. Koliko smo kao roditelji uložili vremena, snage, umijeća, znanja da odgajamo naše najmilije u duhu islama?

Allahov poslanik s.a.v.s. je rekao: „Roditelj ne može ostaviti svom djetetu ništa vrijednije od lijepog odgoja.“ I takođe je rekao: „Odgajajte svoju djecu, u znaku ova tri svojstva: da vole Allahovog poslanika s.a.v.s., da vole njegovu porodicu i da uče Kur'an.“

Mektebska pouka je početna i temeljna odgojno-obrazovna ustanova na nivou džemata u okviru Islamske zajednice. U našem vremenu, u procesu profiliranja islamske ličnosti djeteta mektebska pouka ima posebno mjesto, nezamjenjivu ulogu i izuzetno veliki značaj.

Cilj mektebske pouke je izgradnja cjelovite islamske ličnosti koja objedinjuje snagu vjere, izvršavanje vjerskih odredbi i doživljavanje islama kao sistema i načina života muslimana.

Mektebska pouka je izgrađena na zdravim temeljima na kojima se podiže zdrava i stabilna ličnost naše djece. Na tim temeljima grade se buduće generacije Muslimana, Bošnjaka.

Djeca na mektebskoj pouci uče sure, dove, način klanjanja namaza, uče o islamskim i imanskim šartima, o lijepom ponašanju, poslušnosti roditeljima i drugim islamskim temama. U toku godine polaznici mektebske pouke imaju izlete, nastupe, druženja, posjete džamija, roštiljijade, turnire, kroseve i druge aktivnosti.

Sa posebnim osjećajem zadovoljstva i odgovornosti pozivamo vas da upišete svoju djecu na mektebsku pouku u džamiji.

Mektebska pouka se u Prijepoljskom medžlisu održava po sljedećem rasporedu:

Džamija u Šarampovu, subotom u 12:20 minuta, to jest poslije podne namaza

Džamija u centru, subotom u 11 časova

Džamija u Ratajskoj, nedjeljom u 11 časova

Džamija u Velikoj Župi, subotom i nedjeljom u 11 časova

Džamija na Suhodolu, subotom i nedjeljom u 12:40 minuta

Budimo odgovorni i uzorni roditelji i zajedničkim radom na temelju islamskih vrijednosti odgojimo generaciju budućnosti!!!

Related posts

Leave a Comment