Vijesti Mešihat 

Predsjednik Mešihata u Subotici sa gradonačelnikom, načelnikom Policije i upravom Medžlisa

Share and like ;)

Dana 25.03.2019. godine delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji predvođena muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem bila je u posjeti Medžlisu Islamske zajednice Subotica. Muftija Dudić je održao sastanak sa predsjednikom Medžlisa Ibazerom Uzairijem i džematlijama u vezi sa lijepljenjem islamofobičnih naljepnica sa precrtanom džamijom. Muftija Dudić je istakao brigu za džematlije i obećao svaki vid podrške, kako njima tako i uopće Islamskoj zajednici u Subotici. Pozvao ih je da sačuvaju prisebnost i da nastave sa redovnim posjećivanjem džamije na svim namazima, uključujući i džumu petkom.

Predsjednik Mešihata je nakon obilaska Medžlisa imao i sastanak sa gradonačelnikom Subotice Bogdanom Labanom sa kojim je razgovarao o ovom incidentu. Dogovorili su da zajedno rade na očuvanju povjerenja i dobre saradnje subotičkih vlasti sa Islamskom zajednicom, kao i organiziranju akcija koje se tiču zajedničkog međureligijskog rada na uljepšavanju i uređenju Subotice, što doprinosi vjerskoj toleranciji i jačanju suživota u ovom multinacionalnom gradu. Istovremeno je gradonačelnik Laban izrazio zadovoljstvo da posjeti Subotički medžlis u narednom periodu te iskazao svoju zahvalnost na posjeti muftiji Dudiću.

Istoga dana predsjednik Mešihata se sastao sa načelnikom Policijske uprave u Subotici Nenadom Sekulićem koji je saopćio muftiji Dudiću da su identifikovali počinioce, te da će sve učiniti da se muslimani u ovome gradu osjećaju kao i svi drugi građani.

Delegaciju Mešihata su pored muftije Dudića činili i Sead ef. Šaćirović – direktor Islamskog centra u Beogradu i Ibazer Uzeiri – predsjednik Medžlisa IZ-e Subotica.

Muftija Dudić je nakon posjete Subotici obišao radove na objektu Islamske zajednice u Velikom Ritu u Medžlisu IZ-e Novi Sad. Tom prilikom izrazio je zadovoljstvo onim što je vidio i pozvao predstavnike Novosadskog medžlisa da pojačaju dinamiku radova na pomenutom objektu.

Informativna služba

Related posts