Vijesti 

Muftija Zukorlić u Bihaću: Bosanska krajina i Sandžak su stubovi bošnjačkog opstanka i napretka

Share and like ;)

Nakon obilaska muftijstava širom Bosne i Hercegovine, 8. oktobra 2019 godine, kandidat za reisu-l-ulemu muftija dr. Muamer ef. Zukorlić svoj program predstavio je i u Bihaću.
Kakav god ishod izbora da bude, ističe on, svi su složni u jednom da je izborni proces dobio na značaju njegovom kandidaturom, te postao zanimljiviji i društvu i medijima. Da bi izbor reisu-l-uleme bio u potpunosti ispravan treba se obezbijediti legalitet i legitimitet samog procesa.
„Mi bismo imali legalitet sa ili bez moje kandidature, ali je pitanje da li bismo imali legitimitet? Ako su dva kandidata bila kandidirana, pa su povukla svoje kandidature, postavlja se pitanje da li su to kandidati koji mogu da obezbijede legitimitet? Ustav potencira da mora biti bar dva kandidata, ali ne misli sigurno na dva fiktivna kandidata, nego na dva prava kandidata. I nije smisao da imamo „kao izbor“, „kao kampanju“ i „kao kandidate“, već da imamo sve ovo, ali bez „kao“. Smisao je da imamo opcije i da imamo šansu da biramo između različitih ponuda“ – kazao je muftija Zukorlić.
Kvalitet bilo kog koncepta, kazao je Muftija, ne može se u pravoj mjeri pokazati sve dok nema alternativu i konkurenciju. Od svog koncepta, sve i da ne dobije većinu, očekuje da će ostati kao dobra platforma koju drugi, sve i da hoće, neće moći ignorirati.
Određenim grupacijama, personama i politikama, ističe Zukorlić, odgovara Zajednica koja neće biti progresivna.
„Njima odgovara da reisu-l-ulema bude 30%, a da njima prepusti onih 70%. To je poenta cijele priče. Svima njima odgovara Zajednica koja neće biti progresivna, Zajednica koja će biti u defanzivi, koja će šutjeti, a država joj ne da ugovor o uređenju odnosa, jedinoj vjerskoj zajednici, koja je pritom većinska u ovoj zemlji“ – dodao je on.
Muftija je ponovio i podvukao važnost rješavanja problema ogromne birokratizacije unutar redova Islamske zajednice, neadekvatne brige prema džematima koji su ugroženi ili na ugroženim prostorima, postavljanje ili uklanjanje kadrova po drugim osnovama, a ne po kvalitetu, te važnosti bavljenja savremenim izazovima društva i zajednice, a nikako guranje pojedinih anomalija i virusa u društvu pod tepih, zarad sveopćeg jedinstva.
U svakom sistemu, kaže Muftija, postoji jedna identična stvar, a to je nerazumijevanje između periferije i centra.
„Periferija je uvijek puna problema, pa tako postaje teret centru. I onda kada mi dobijemo batine od žandarmerije oni kažu: “Kakve vi to probleme dolje pravite?“ To vam je isto kao kada dođeš da se požališ majci, a ona te još ona išiba, pa dobiješ batine i tamo i sa druge strane. Zato treba izabrati reisu-l-ulemu sa periferije da malo razbije tu učmalost i komformizam centra“ – istakao je Muftija.
Onaj ko bude reisu-l-ulema treba da bude reisu-l-ulema svima, bez ikakve vrste revanšizma, poručio je Muftija. To je orijentacija koju on nudi, smatrajući je progresivnom, a bude li izabrana, to će, navodi, biti nova stranica.
„Znajte još jednu stvar: velike šanse inače, posebno u historiji, kratko traju. Pametni igrači ih znaju iskoristiti, a oni loši igrači se razmišljaju da li da šutiraju, da li da dodaju, a odbrambeni igrač dođe i počisti ga. Vi procijenite da li je ovo šansa, pa zatim je li velika. Vi ste sada to u prilici i neka vam Allah dragi podari snage da rezonujete tog dana na standardu vaše imanske svijesti i suštine“ – završio je Muftija.
Uslijedio je dio predstavljanja namijenjen za pitanja prisutnih članova izbornog tijela. Nakon Bihaća, kandidat za reisu-l-ulemu predstavio je svoj program u Zagrebu.

Related posts