Vijesti Medžlis 

Jasin za žrtve otmice u Štrpcima

Share and like ;)

Dana 27. februara 2021. godine u Prijepolju je obilježeno 28 godina od otmice 19 putnika iz voza u Štrpcima i zločina nad njima od strane srpske paravojne formacije „Osvetnici“. Delegaciju Mešihata predvodio je rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Mešihata dr. Rešad ef. Plojović.

U centralnoj Ibrahim-pašinoj džamiji nakon podne namaza sandžački imami proučili su Jasin za duše žrtava ovog zločina nad Bošnjacima.

Delegaciju Islamske zajednice činili su: pribojski glavni imam Harun ef. Eminagić, prijepoljski Aref ef. Duraković i tutinski Vahjudin ef. Ćosović, te Ramiz ef. Hamidović iz Sjenice.

U obraćanju prisutnima dr. Plojović je istakao odlučnost Islamske zajednice da ustraje na putu utvrđivanja pune istine o ovom zločinu i zadovoljenja pravde za otete i njihove porodice, te ponovio zahtjeve koje je Islamska zajednica u proteklom periodu upućivala zvaničnom Beogradu da se svi odgovorni za zločin – nalogodavci, inspiratori i izvršioci – pravedno kazne, da se porodicama otetih ispune njihova prava i da se ubijenima dodijeli status civilnih žrtava rata.

Na kraju je proučena dova na spomen obilježju u Šarampovu.

Related posts