Vijesti Medžlis Vijesti Mešihat 

Reisu-l-ulema Kavazović na dženazi Zukorliću: Naučio nas je kako da ponosno koračamo

Share and like ;)

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović izjavio je danas na dženazi akademiku muftiji Muameru Zukorliću da “nas je naučio kako da koračamo ponosito, uzdignutih glava i bez kalkulacija”.

Ovo je poručio pred hiljadama ljudi koji su prisustvovali dženazi na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru. Upravo je Kavazović predvodio dženazu.

“Ovo je danas dan tuge, dan tuge za sve Bošnjake, ma gdje bili. U vječni život na ahiret ispraćamo našeg oca, sina, brata, prijatelja, našeg velikog muftiju, čovjeka koji nas je sve svojim životom zadužio”, kazao je dodavši da se nije lako oprostiti od čovjeka kakav je bio Zukorlić.

Kako su saopćili iz Muslimanske informativne novinske agencije (MINA), Kavazović je istakao da moramo nastaviti i naučiti koračati sami i bez Muamera, on je to želio, svoj je život dao za to.

“Sve njegovo je bilo da nas nauči kako da koračamo ponositi, uzdignutih glava i bez kalkulacija. To je bio naš Muamer. Nikoga nije ostavio ravnodušnim, ni svoje dostove ni dušmane, svakog je na sebi svojstven način prisilio da ga poštuje i to je vrijednost i škola, koju smo mogli naučiti samo od Muamera”, rekao je.

Napomenuo je da je Zukorlić, kako je naveo, stalno ponavljao da je Srbija država i Bošnjaka u kojoj oni moraju biti postojani, poštovani i dostojanstveni.

“To je bila njegova borba. Ako to nastavimo, ako te riječi budemo slijedili, Muamer će ostati živ sa nama sve dok budemo išli njegovim stopama”, zaključio je Kavazović.

Bivši reisu-l-ulema u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić je naglasio da Bošnjaci mogu biti ponosni što su imali ovakvog, kako je rekao, insana u svojim redovima.

“Dugo smo čekali da imamo nekoga kao uzor u našem narodu za kojeg možemo kazati: ‘On je taj koji nam može i zna pokazati put kako da živimo. Sandžak može biti ponosan što je imao stanovnika kao što je bio Muamer'”, istakao je Cerić.

Dodao je da lično ponosan što je imao “brata i prijatelja Muamera”.

“Ne mogu skriti da ne kažem: Volio bih da je on na mojoj dženazi, nego što sam ja na njegovoj, jer bi on bolje govorio o meni, nego što ja mogu reći o njemu. Ali, muftija, nemam ništa mnogo još da kažem, osim da ćeš mi nedostajati. Nedostajat će mi tvoje vedro i ponosito čelo, nedostajat će mi tvoja argumentacija koja nikoga nije mogla ostavljati ravnodušnim, ni prijatelja ni neprijatelja. Nedostajat će mi tvoji intervjui koje sam duškom slušao i gledao i punio svoju dušu i srce što imamo takvog junaka. Nedostajat će mi ona radost da dođeš u Sarajevo da se vidimo, da razgovaramo, da vidimo kako ćemo dalje. Nisi volio kukavice, nisi volio licemjere. Volio si ljude koji su hrabri i ponositi i koji se nikad nikome ne žale, nego traže svoj put, ne pitajući i ne govoreći: ‘Ne znam, ne mogu i ne daju’. To za tebe nisu bili glagoli u našem jeziku”, zaključio je Cerić.

Osim Kavazovića i Cerića, obratili su se predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud-ef. Dudić i dr. Jahja Fehratović, potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), poslanik u Narodnoj skupštini Srbije, kolega i bliski Zukorlićev prijatelj.

Related posts