Vijesti Vijesti Medžlis 

Saopćenje Medžlisa islamske zajednice u Prijepolju

Share and like ;)

Povodom posjete, direktora Uprave za saradnju sa vjerskim zajednicama u Ministarstvu pravde gospodina dr. Milete Radivojevića, paravjerskoj tvorevini Adema Zilkića i najavljenog otimanja vakufske imovine, Medžlis islamske zajednice u Prijepolju izdaje sljedeće saopćenje za javnost:

Medžlis islamske zajednice u Prijepolju je jedna od krovnih institucija Bošnjaka u općini, i kao takav ima značajnu ulogu u očuvanju i afirmaciji vjerskog, nacionalnog i kulturnog identiteta Bošnjaka na ovim prostorima. Upravo zbog te njegove značajne uloge prolazio je kroz razna iskušenja montirana od mnogih režima i vlasti, počevši od komunizma pa sve do danas.

Iskustvo nas je naučilo da sve ono sto je vrijedno biva stalno napadano i otimano i da bez obzira na svetost i vrijednost često ima onih koji će za sitni dunjalučki interes ili vlast prodati i sveto i vrijedno.

Upravo je to razlog posjete gospodina Milete Radivojevića paravjerskoj tvorevini Adema Zilkića i Nadira Dacića. Nekom je palo na pamet da se za sitne političke poene može čejrečiti vakufska imovina, upumpavati finansijska podrška, unaprijed propaloj paravjerskoj tvorevini Adema Zilkića i graditi paralelne institucije islamske zajednice koje će biti u službi i podobne svakoj vlasti i režimu a ne građanima i vjeri.

Islamska zajednica u Prijepolju iako je prolazila kroz mnoga iskušenja i uzurpacije itekako postoji, opstaje i ima veoma dovoljno svijesti da prepozna dobronamjernu ruku prijateljstva i pomoći ali isto tako može da prepozna sve one nedobronamjerne pokušaje njenog cijepanja ili gušenja.

Sada su Islamska zajednica i Bošnjaci na ovim prostorima svjesniji nego ikad važnosti i svetosti vakufa i sigurno neće dozvoliti njeno dalje otimanje i uzurpaciju .

Kao što su, Bošnjaci zajedno sa svojim imamima, svojim tijelima i životom, branili mnoga vakufska dobra u Sandžaku tako će ukoliko bude bilo potrebe braniti i vakufska dobra u Prijepolju.

Medžlis islamske zajednice upućuje poziv, državnom službeniku gospodinu Mileti Radivojeviću, da pokrene pitanje vraćanja vakufskih parcela otetih u vrijeme komunizma od Islamske zajednice, ukoliko zaista želi dobro Bošnjacima, jer znamo da se po tom pitanju ništa nije uradilo. A ne da i dalje doprinosi otimanju i ono malo imovine što Islamska zajednica ima.

Posebno Medžlis islamske zajednice u Prijepolju upućuje poziv svim nadležnim organima prvenstveno MUP-u i Općinskoj upravi u Prijepolju da spriječe dalju uzurpaciju vakufske imovine i eventualnu izgradnju bilo kakvih objekata na vakufskim parcelama bez saglasnosti legalnih i legitimnih predstavnika Islamske zajednice.

Medžlis islamske zajednice će svim demokratskim sredstvima braniti svoju imovinu bez obzira ko ga napadao i ko mu pokušavao nanositi štetu.

Predsjednik Medžlisa islamske zajednice u Prijepolju

Prof . Almir ef. Talović

Related posts

Leave a Comment