Vijesti Rijaset BiH 

U Tokiju održano savjetovanje o unapređenju zaštite prava manjina u muslimanskim zemljama

Share and like ;)

U periodu 12.-13. maja 2016. godine održano je u Tokiju međunarodno savjetovanje o temi Saradnja sa vjerskim liderima Bliskog Istoka u unapređenju zaštite manjina u muslimanskim zemljama. Organizatori ove manifestacije bili su Alijansa civilizacija Ujedinjenih nacija (UNAOC) i organizacija Religije za mir. Ovom savjetovanju prisustvovalo je više od 60 eminentnih vjerskih lidera svih konfesija, među kojima je i dr. Mustafa Cerić, predsjednik Upravnog odbora Centra za dijalog – Vesatijja.

Na savjetovanju je potvrđena Deklaracija iz Marakeša, usvojena 27. januara 2016. godine na konferenciji Vjerske manjine u muslimanskim zemljama: pravni okvir i poziv na djelovanje u Marakešu.

Šejh Abdullah bin Bejje, predsjednik Foruma za promociju mira u muslimanskim društvima, je istakao kako je navedena deklaracija primjer kako se muslimanska zajednica okreće sopstvenoj „apoteci“ s ciljem pronalaska „lijeka“ kojim bi se izliječile iskrivljene interpretacije islama.

Predstavnici drugih vjerskih zajednica pozdravili su važnost ovog dokumenta za izgradnju pravednog i skladnog društva, a također su se obavezali da iskoriste svoje vjerske tradicije u svrhu aktivne podrške snažnim idejama inkluzivnog građanstva.

Visoki predstavnik UNAOC-a, Nassir Abdulaziz Al-Nasser, izjavio je da “kad se uzme u obzir stanje manjinskih zajednica, moramo izbjegavati isticanje razlika, te reafirmirati temeljne vrijednosti UN-a o različitostima i miroljubivom suživotu”.

Na kraju ovog savjetovanja, vjerski lideri su u svom Završnom saopštenju usvojili akcioni plan kojim su se obavezali da:

  1. Identificiraju autentična vjerska učenja unutar svake odgovarajuće vjerske, a koja nude osnovu za jačanje ideja o građanstvu svih zajednica;
  2. Unutar svojih vjerskih zajednica pokrenu neformalnu i formalnu edukaciju o drugim vjerskim učenjima;
  3. Sa relevantnim organima državne uprave u u muslimanskim zemljama rade na tome da državni pravni kodeksi o građanstvu i ljudskim pravima za sve zajednice budu u skladu sa učenjima koja su sadržana u Deklaraciji iz Marakeša te konzistentna sa savremenim međunarodnim standardima;
  4. Unutar svojih zajednica poduzmu konkretne napore za promovisanje principa inkluzivnog građanstva za sve.
2 / 5
3

Related posts

Leave a Comment