Vijesti 

Turski uvjet Izraelu: Prekinite blokadu Gaze

Share and like ;)

Turska, Palestina – Ministar vanjskih poslova Turske tvrdi da normalizacija tursko-izraelskih odnosa zavisi od Izraela.

Normalizacija tursko-izraelskih odnosa zavisi od Izraela, izjavio je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

“Sporazum bi mogao biti zaključen na idućem sastanku, zavisno od mjera koje će poduzeti Izrael”, rekao je Cavusoglu na konferenciji za novinare u Ankari, ne navodeći kada će taj sastanak biti održan.

Mediji vjeruju da će sastanak između dviju zemalja, koje su zahladile odnose 2010. godine, biti održan u nedjelju, 26. juna.

Izraelski list Haaretz piše da bi se turski i izraelski dužnosnici trebali sastati u nedjelju u jednoj od evropskih prijestolnica.

Šestogodišnji politički spor

Turska će se nastaviti sastajati s predstavnicima palestinske skupine Hamas u pokušaju postizanja trajnog mira u toj regiji, kazao je turski šef diplomatije, dodajući da ti susreti nisu prepreka za normalizaciju odnosa s Izraelom.

Turska i Izrael kažu da su blizu prevladavanja šestogodišnjeg političkog spora.

Diplomatski odnosi između dvije zemlje nisu prekinuti već spušteni na niži nivo, uz povlačenje ambasadora i zamrzavanje vojne saradnje, 2010. godine, nakon napada izraelskih komandosa na Mavi Marmara, brod s humanitarnom pomoći koji je išao prema Gazi, na kojem je tada ubijeno deset turskih državljana.

Taj brod bio je dio međunarodnog konvoja od šest brodova, čija je zadaća bila prekinuti blokadu i dopremiti humantiranu pomoć Gazi.

Ankara je postavila tri uslova za normalizaciju odnosa: javno izvinjenje, finansijsku odštetu žrtvama i ukidanja blokade Gaze.

Zajedničke vojne vježbe

Za Izrael je ključno ograničavanje aktivnosti Hamasa u Izraelu.

U skladu sa sporazumom o normalizaciji, Izrael bi dopustio izgradnju bolnice, nove elektrane i tvornice za pitku vodu u Gazi.

Turska bi poslala pomoć u Gazu, ali ne direktno, nego preko izraelske luke, piše Hurriyet.

Normalizacija bi omogućila obnovu zajedničkih vojnih vježbi, a projekti ulaganja u obranu i energetiku mogli bi ići naprijed, dodaje list.

Izvor: Agencije

Related posts

Leave a Comment