Vijesti 

Muftija Dudić za Preporod.info: Pribojski slučaj je dokaz da jedno zlo rađa drugo veće zlo

Share and like ;)

– Nažalost ova kalendarska godina je počela u znaku nemilih događaja koja su pogodila jednu multietničku sredinu, grad Priboj, koji je uvjek bio simbol suživota i tolerancije Srba i Bošnjaka. Sa druge strane pribojski slučaj je čist dokaz da kada se zlo ne sasječe u korjenu i kada se ne reaguje blagovremeno na devijacije u društvu onda jedno zlo rađa drugo veće zlo – rekao je u razgovoru za Preporod.info predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija Mevlud-ef. Dudić, nakon incidenata koji su se desili u Priboju.

Muftija Dudić je podsjetio da je sve počelo na jednom privatnom sijelu, gdje se slavilo rođenje sina, a čiji su domaćini i gosti bili pripadnici granične policije u Priboju.

– U jednom momentu počeli su sa pjevanjem nacional-fašističkih pjesama sa genocidnom porukom. Da zlo bude još veće sve je to javno emitovano na društvenim mrežama. Mi kao Islamska zajednica odmah smo reagovali sa dopisom osude takvog sramnog čina, utoliko većeg što ga izazivaju državni službenici zaduženi za javni red i mir – rekao je.

Dodao je da je reakcija državnih organa bila blaga i neadekvatna.

– Rezultat toga jeste da je na najveći hrišćanski praznik, Badnji dan i Božić, došlo do kulminacije problema, jer je u Priboju osvanulo nekoliko grafita gdje se veličaju presuđeni ratni zločinci, gdje pojedini pripadnici granične policije javno na društvenim mrežama prijete pribojskim imamima i ono što je bilo vrhunac šovinizma i svojevsrni urbicid da je nekoliko desetina momaka u glas sa bakljama pjevalo „Božić je, božić je pucaj u džamije.“ Oni su bili samo posljedica onog prvog uzroka koji se nije na vrijeme i blagovremeno sankcionisao, već su počinioci ovog sramnog čina samo još više dobili vjetar u leđa kako bi ispoljili svoje šizofrene namjere – naglasio je Dudić.

I nakon drugog slučaja Mešihat Islamske zajednice je još odlučnije reagovao i uputio dopis lično presjedniku Srbije.

– Ima naznaka da će on ubrzo posjetiti Priboj. Mi kao Islamska zajednica u nekoliko navrata smo posjetili imame i muslimane Priboja kao vid podrške ističući da nisu sami. Nadamo se da će se ovakvim i sličnim nemilim događajima stati u kraj, da će državni aparati procesuirati vinovnike i podstrekače na međusobnu netrpeljivost i mržnju i da će Priboj i dalje krasiti slika multietičnosti i multikulturalnosti i dobrih međuljudskih odnosa kao i do sada – poručio je u razgovoru za Preporod.info muftija Mevlud-ef. Dudić.

(Preporod.info)

Related posts