Vijesti Mešihat 

Ramazanska poruka predsjednika Mešihata IZ-e u Srbiji

Share and like ;)

„O vi koji vjerujete, propisan vam je post kao što je propisan onima prije vas da biste bili bogobojazni…“ (Kur'an)

„U mjesecu Ramazanu počelo je objavljivanje Kur’ana koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla…“ (Kur'an)

„Sva djela pripadaju čovjeku, osim posta. On je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem.“ (Hadisi kudsi)

 

Poštovani vjernici

U nedjelju sa zalaskom sunca završava se mjesec Ša'ban i nastupa mjesec Ramazan.

Narednih mjesec dana i muslimani ovih prostora, sa muslimanima cijelog svijeta, provest će u posebnoj vrsti ramazanskog ibadeta, tj. posta.

Ramazan je najodabraniji mjesec – mjesec kada je počelo objavljivanje Kur’ana, a Kur’an je najbolji furkan – rastavljač istine od neistine. Ramazan je mjesec posta od sehura do iftara, odnosno od zore do zalaska sunca, a to je ove godine preko 18 sati.

Mjesec Ramazan je naš najdraži musafir kome se vjernici raduju. Ramazan je najbolja prilika da okrenemo novu stranicu u našim životima, u odnosu prema Stvoritelju, zajednici, džematu, jedni prema drugima, porodici i sebi.

Ramazan je idealna prilika za novi početak. To je mjesec u kome se dove ne odbijaju; u kome posebno mjesto zauzimaju sehur i iftar; teravije, noć Bedra i Lejtelu-l-Kadra; mjesec Allahove milosti, oprosta i spasa od džehenemske patnje.

Neka ovaj Ramazan prosvijetli naš um i napoji naše duše, sa dovom i nadom da bude lijek za bolesti licemjerstva, oholosti i škrtosti; mržnje, svađe i smutnje. Neka bude razlogom jedinstva među nama. Zato postimo dušom i razumom; očima, ustima i ušima; rukama i nogama. Jednom riječju, čitavim bićem.

Muslimani sandžačkog, preševskog i beogradsko-novosadskog muftijstva spremno dočekuju ovaj Ramazan odlučni da nastave potvrđivati neospornu istinu da je islam vjera mira, a Muhammed alejhissellam milost svim svjetovima.

 

Poštovani vjernici

Svako vrijeme ima svoje breme, pa tako i ovaj naš vakat. Izazovi i iskušenja sa kojima se suočavamo: narkomanija, kladionice, alkohol i nemoral. Teško ekonomsko stanje, nezaposlenost, kao i briga o siromašnima. Ovaj Ramazan i post u njemu najbolji su lijek za ove poroke.

Ramazan je idealna prilika za pripadnike Islamske zajednice i ulemu da konačno stave tačku na podjele i okupe se oko jedne, jedinstvene i tradicionalne Islamske zajednice s ciljem očuvanja vjerskih, etičkih, kulturnih i svih drugih vrijednosti. Protekle godine pokazale su da je ugrožavanje jedinstva Islamske zajednice glavni izvor destrukcije među muslimanima te da svaki korak podjele izaziva nove podjele. Vrijeme je da iz svih događaja protekle decenije izvučemo pouke i vratimo se organizacionom i vrijednosnom jedinstvu.

 

Poštovani vjernici

Ramazan i post u njemu jedinstvena je mogućnost da zaslužimo oprost grijeha, da nam dove budu uslišane i steknemo Božiju milost na ovom svijetu, a posebno mjesto u Džennetu na onome svijetu.

U tom smislu, svim muslimanima u Srbiji RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN sa dovom da nam Allah poboljša stanje, pomogne svima onima koji se nalaze u teškoći, bolesnima podari ozdravljenje, a našim najmilijima se smiluje i obraduje ih Džennetom. Amin.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

Muftija dr. Mevlud-ef. Dudić

Related posts

Leave a Comment