Vijesti 

BAKIRE, SMIJE REIS GOVORITI…!

Share and like ;)

Zašto Bakir ima potrebu da dijeli moralnu lekciju reisu-l-ulemi Kavazoviću preko srpskih medija?

Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus IZ u BiH

Objavljeno: 09. June 2016. www.bosnjaci.net

DR. MUSTAFA CERIĆ: Ulema je oduvijek bila moralna savjest naroda. Istinska bosanska ulema nije nikad bila vođena, već je uvijek vodila narod pravim putem. Zato je neprimjeren moralni paternalizam Bakira Izetbegovića prema reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću. Nije Bakir dorastao da bude moralni učitelj reisu-l-ulemi. Niti je dostojno muslimana Bošnjaka da bude svjedokom optužbe protiv reisu-l-uleme u Bošnjaka. Ispod svake časti je dva puta praviti istu grešku. U ramazanu ili izvan ramazana. Svako treba da zna svoje mjesto.

Kažeš, zasmetalo ti što se Bakir Izetbegović, baš u Ramazanu, (pogledaj portal vijesti.ba), opet pravda srpskim medijiva za reisovu izjavu… bilo koju… bilo kakvu… bilo kada…

Pravda se Bakir, a onda kao brani reisu-l-ulemu, koreći ga i odričući ga se, baš kao u stara “dobra boljševićka vremena” kad su reisu-l-ulemi usta bila zavezana, kad su ga branili od njegova posla, kad su mu branili da govori ono što misli. Za uzvrat za tu bošnjačku dobroćudnost Bošnjaci fasovaše genocid.

Ne baš tako davno još jedan je slično prijetio – pogađaš političar Bošnjak, da Islamska zajednica ima previše slobode, više nego u nekim muslimanskim zemljama. Nije rekao kojim, ali nije teško pogoditi. U Bangladešu islam ne smije biti više slobodan od potrebe režima tamošnje premijerke Hasine. Niti ulema smije da slobodno progovari. Sve mora biti u službi Hasinine politike.

Kažeš, nikad nisi čuo ni jednog srpskog političara da se pravda u ime srpskog patrijarha, da ga kori, da se od njega ograđuje, da ga se odriče, a bilo je mnogo razloga za to…

Pitaš, zašto bošnjački političari imaju potrebu da se ograđuju od reisu-l-uleme, koji nema razloga da se ikom pravda, nema potrebe da ga iko brani, koji ne zaslužuje da mu se poručuje da nije smio nešto reći, niti zaslužuje da ga se optužuje za verbalni delikt…

Zašto Bakir ima potrebu da dijeli moralnu lekciju reisu-l-ulemi Kavazoviću preko srpskih medija? Znam, misliš isto kao i ja da Bakir nije imao lošu namjeru. On ima samo lošu naviku, koju je stekao družeći se sa sebi sličnim. To su oni koji u džepu drže ulemu. Vade ih samo onda kad im zatreba da ih popnu na vlast, ali i da ih drže da ne padnu. U tu njihovu vlast džepna ulema ne smije ni da gleda, a kamoli da priča šta u njoj eventualno ne valja… može se pričati samo ono što njima valja…

Ali, veliš, naša bosanska ulema nije džepna ulema. Pitaš, zar naša ulema nije slobodna? Bosna nije Bangladeš! Nije Bosna ni Turska, gdje su imami državni službenici. Gdje najvišeg vjerskog čelnika imenuje država. Bosna je sekularna država u kojoj je Islamska zajednica odvojena od države, ali je i država odvojena od Islamske zajednice. Reisu-l-ulema je suveren u svom vjerskom poslu. Njegova sloboda mišljenja i govora je neupitna. Zadatak bosanskog reisu-l-uleme nije da služi ni jednom režimu, već da bude u službi moralnih vrijednosti islama i ljudske časti i slobode muslimana. Dakako, u suživotu i tolernciji sa drugima.


Kažem, Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva države Bosne i Hercegovine, treba da poruči srpskom patrijarhu Irineju da nije smio da podiže crkvu u Fatinom drvorištu, a ne da uznemirava reisu-l-ulemu Kavazovića zbog izjave, koju srpski mediji nameću da skrenu pažnju sa srpske crkve u Fatinom dvorištu.

Kažeš, znam bosanska ulema ima svoj dignitet, kojeg je naslijedila od svojih časnih predaka, od časne uleme koja nije prodavala dīn za dinâr. Nije bosanska ulema dopuštala da bude džepna ulema. Nije nikad bila kontra, ali nije ni pristajala na ono što je ispod islamskog moralnog standarda. Ulema je oduvijek bila moralna savjest naroda. Istinska bosanska ulema nije nikad bila vođena, već je uvijek vodila narod pravim putem. Zato je neprimjeren moralni paternalizam Bakira Izetbegovića prema reisu-l-ulemi Huseinu Kavazoviću. Nije Bakir dorastao da bude moralni učitelj reisu-l-ulemi. Niti je dostojno muslimana Bošnjaka da bude svjedokom optužbe protiv reisu-l-uleme u Bošnjaka. Ispod svake časti je dva puta praviti istu grešku. U ramazanu ili izvan ramazana. Svako treba da zna svoje mjesto.

Kažem, slažem se s tobom i zato velim da Bakir Izetbegović treba da uči Mladena Ivanića da poštuje ustav države Bosne i Hercegovine; da poštuje ljudska prava svih građana države Bosne i Hercegovine, uključujući i njihovo pravo na ime svog jezika, kao i njihovo pravo na svoj realni broj sa popisa; da se Ivanić sustegne od šovinističkih izjava u vezi sa bosanskim jezikom i popisom stanovništva u bosanskoj državi.

Kažem, Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva države Bosne i Hercegovine, treba da poruči srpskom patrijarhu Irineju da nije smio da podiže crkvu u Fatinom drvorištu, a ne da uznemirava reisu-l-ulemu Kavazovića zbog izjave, koju srpski mediji nameću da skrenu pažnju sa srpske crkve u Fatinom dvorištu. Bakir treba da ponavlja taj zahtjev sve dok Pravoslavna crkva ne izmjesti crkvu iz Fatinog dvorišta i tako oslobodi nanu Fatu duševnog bola, kao i duševnog bola svih muslimana Bošnjaka na čelu sa reisu-l-ulemom.

Kažeš, nije te strah sve dok u Bošnjaka ima uleme, koja zna svoje mjesto i svoju misiju nasljednika Allahovih vjerovjesnika. Nije te strah od neprimjerenih izjava političara sve dok znaš da je reisu-l-ulema slobodan da govori ono što misli, kao što su bili slobodni da misle i govore svi časni ljudi, Bošnjaci, prije njega, kao i u ovo vrijeme puno iskušenja za Bosnu i Bošnjake, kojima toga nije nikad nedostajalo.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Related posts

Leave a Comment