Vijesti Rijaset BiH 

Večeras počinje manifestacija „Ramazan u Bosni“

Share and like ;)

Večeras će prediftarskim programom na platou ispred Čaršijske džamije u Sarajevu početi manifestacija „Ramazan u Bosni“ koja će trajati do 21. juna.

Tokom pet narednih dana sadržaji manifestacije će se odvijati uoči iftara, te sat vremena prije teravih-namaza. Vjernici će imati priliku uživati u izvedbama ilahija i kasida, učenju Kur'ana, čitanju dramskih komada i recitala, izvedbama horova i drugih solista.

„Mjesec ramazan je mjesec pojačane vjerske aktivnosti kada Islamska zajednica u BiH vjernicima nastoji ponuditi prigodne vjerske sadržaje. Cilj je afirmacija ramazanskih vrijednosti. Manifestacija će trajati pet dana. Pozvali smo musafire iz povratničkih džemata, pozvali smo ih kako bismo ih ugostili na iftarima. Također, svjesni smo činjenice da ramazan u mnogim povratničkim mjestima sa sobom nosi opasnosti u vidu provokacije vjernika. Mi afirmišemo povratak, najveći dio naših aktivnosti se upravo dešava u džematu. I ovog ramazana odlučili smo neke povratničke džemate posebno ugostiti kako bi osjetili ramazansku atmosferu. Imat ćemo priliku slušati izvedbe djece, pobjednika mektebskih škola, poseban program će ponuditi gosti iz Hrvatske“, saopšteno je u najavi manifestacije.

Manifestacija predstavlja svojevrsni dar građanima BiH i Sarajeva od Rijaseta Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) koji već drugu godinu realizuje u saradnji sa četiri nevladine organizacije: Demos, AKOS, SAFF i Svitanje, a radio BIR je jedan od medijskih pokrovitelja.

Manifestacija podsjeća na blagodarnosti mjeseca ramazana, oživljava njegove duhovne i kulturne pouke te ukazuje na vrijednosti suživota i raznolikosti.

Related posts

Leave a Comment