Svijet 

S. Arabija u završnoj fazi izgradnje brze željeznice Medina – Meka – Džeada

Share and like ;)

Vlasti Saudijske Arabije intenzivirale su radove na realizaciji projekta izgradnje brze željeznice Haramain koja će preko crvenomorske luke u Džedi povezivati Meku i Medinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o pruzi dugoj 460 kilometara koja kao veliki infrastrukturni projekt ima cilj da rastereti saobraćajne gužve koje su u toj regiji izražene tokom hadža kada Meku i Medinu posjećuju milioni muslimanskih hodočasnika iz cijelog svijeta.

Zvaničnici saudijskog Ministarstva informisanja su saopćili da je projekt izgradnje željeznice Haramain ušao u posljednju fazu realizacije.

Selim Muhammed Emin Bash, jedan od nadzornika projekta, kazao je da pruga sadrži četiri željezničke stanice, u Džedi, Ekonomskom centru kralja Abdullaha (KAEC), Meki i Medini, a da će dodatno biti izgrađena i stanica kod Međunarodnog aerodroma “Kralj Abdulaziz“.

“Brza željeznica Haramain je jedan o najvećih projekata u regiji. Njen godišnji kapacitet će iznositi 60 miliona putnika. Početna stanica je u Meki, a posljednja u Medini“, kazao je Bash.

Ističući da je projekt vrijedan nešto više od dvije milijarde dolara, Bahs je kazao kako će sve stanice biti u skladu s tradicionalnim arhitektonskim stilom Saudijske Arabije.

“Stanice će biti u istom stilu i nalik na šatore kakve su većinom naše građevine. Samo će se razlikovati po boji. U Meki će stanica biti žuta, u Medini zelena, a u Džedi siva“, kazao je Bahs.

Još jedan od zvaničnika koji radi na projektu Muhenned Bashin je kazao da će stanica u Meki imati parking kapaciteta 5.000 vozila, u Džedi 6.000, dok će ona u KAEC-u moći primiti 1.400, a u Džedi 1.000 vozila.

“Ulaz za putnike u svaku od stanica je most. Primjenjujemo najsavremenije graditeljske tehnologije i ovaj projekt će predstavljati sve o čemu smo dugo maštali. Putnički terminali su osmišljeni kao četverospratni trgovački centri u kojem će putnici imati osjećaj da se sve okreće“, kazao je Bahsin.

Bahsin je kazao da će solarna energija biti korištena za rasvjetu stanica na pruzi Haramain, a da bi prema planu promet na pruzi trebao početi nakon ovogodišnjeg hadža.

Probne vožnje na brzoj pruzi Meka – Medina počele su u februaru ove godine, a u junu su prvi vozovi došli i do stanice u KAEC-u. Trenutno sedmično voze dvije probne linije na tim relacijama.

Voz na pruzi Haramain putuje brzinom do 300 kilometara na sat. Za manje od sat i pol prelazit će relaciju za koju je automobilom trenutno potrebno izdvojiti nešto više od četiri sata.

Akos.ba

Related posts

Leave a Comment