Vijesti Medžlis 

PROMOCIJA “CENTRA ZA DIJALOG – VESATIJJA” U PRIJEPOLJU

Share and like ;)

U petak, 21. decembra u Domu Kulture u Prijepolju u organizaciji Medžlisa Prijepolje, upriličena je promocija rada I publikacija Centra za dijalog – Vesatijja iz Sarajeva.

Gosti promocije su bili Dr Senad Ćeman –direktor Centra za dijalog Vesatijja I Muhamed Jusić, saradnik na projektima Centra  za dijalog Vesatijja, saradnik Centra za napredne studije iz Sarajeva i koordinator projekta Islam in South East Europe.

U svom izlaganju gosti su stavili akcenat na riječ “vesatijja” njeno porijeklo, značenje i razumjevanje u kontekstu aktulenih dešavanja u islamskom svijetu kao i o različitim tumačenjima iste riječi iz kojeg proizilaze različiti stavovi a samim tim i postpci. Islamska zajednica je u kontkestu Balkana posebno aktualizirala riječ “vesatijja” i zauzela se kao zagovarač srednjeg puta koji u svojoj srži sadrži “adl” tj pravednost, odnosno, Islamska zajednica je ta koja je stožer okupljanja i institucionalnog predstvaljanja a samim tim i medijator među suprostavljenim stranama unutar muslimanske zajednice.

Uz predstavljanje rada Centra, prezentovana su i neka od mnogobrojnih izdanja koja su prisutnima podjeljenja nakon promocije.

Posjeta Centra za dijalog -Vesatijja Medžlisu Prijepolje je prva i zvanična posjeta izvan granica Bosne i Hercegovine i predstavlja veliko priznanje  Medzlisu Prijepolje koji je bio domaćin ovako značajne posjete.

 

Related posts

Leave a Comment