Vijesti Mešihat 

Bajramska poruka muftije dr. Mevlud ef. Dudića

Share and like ;)

Poštovana braćo i sestre, ispraćamo blagoslovljeni mjesec Ramazan u kojem smo postili, obavljali namaze, učili Kur'an i slušali mukabele, očistili našu imovinu zekatom, a post sadekatu-l-fitrom, ramazanske noći oživljavali noćnim namazom, posebno 27-mu na trgu Gazi Isa-bega sa blizu 30.000 klanjača, bili solidarni među sobom, dijelili sadaku, priređivali iftare i okupljali se radujući se njihovom nastupanju, upućivali dove Njemu Uzvišenom da nam podari od svakog dobra, a danas Njega molimo da sve to od nas primi, da pređe preko naših nedostataka i manjkavosti koje smo svjesno ili nesvjesno učinili u obavljenim ibadetima.

Danas, kada se približavamo Bajramu, danu nagrada koje Uzvišeni Gospodar daje Svojim iskrenim robovima i radujemo se njegovom nastupanju, molimo Allaha Uzvišenog da primi naš post i daruje nam obećanu nagradu, to jest ulazak u Džennet na posebna vrata – Rejjan, za postače pripremljena.

Ramazan nas je učio strpljenju, solidarnosti, bratstvu, zajedništvu, pokazao da naše strasti možemo, kada to hoćemo, kontrolisati, ojačao naš karakter i volju da Allahu dž.š. budemo pokorni i nakon Ramazana. Zato zapamtimo lekcije Ramazana, jer su nam one potrebne u našim životima.

Posebno zapamtimo poruku zajedništva i jačanja Islamske zajednice, koja je tu za svakog od nas, za naš narod, da mu pomogne kada je to potrebno. Naša zajednica jeste naš zajednički emanet koji smo preuzeli od generacije prije nas, koji trebamo čuvati i jačati, kako bi ga unaprijeđenog predali generacijama koje će doći iza nas.

Jedinstvo naše zajednice jeste naša obaveza koje se trebamo uvijek sjećati i ulagati maksimalni napor da se ona ostvari.

U duhu svega spomenutog, moleći Svemoćnog Allaha dž.š. da pomogne muslimanima i ljudima dobre volje, da pomogne nama na ovim prostorima u ostvarivanju jedinstva, svim pripadnicima islama u Sandžaku i cijeloj Srbiji, svim Bošnjacima ma gdje bili u svijetu, cijelom ummetu Muhammeda a.s., od srca BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN, da ga u zdravlju, sreći, berićetu i Allahovom zadovoljstvu provedu.

Predsjednik Mešihata

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić

Related posts