Medžlis Vijesti Medžlis 

BAJRAMSKA PORUKA GLAVNOM IMAMA MEDZLISA PRIJEPOLJE

Share and like ;)

Draga braćo I cjenjene sestre,

Danas muslimani iz svih krajeva svijeta obavljaju najvažniji obred Hadždža a to je boravak na Arefatu. Oni na tom odabranom mjestu,kao  i mi na našim prostorima ,ali i širom dunjaluka s posebnim ushićenjem i duhovnim žarom iščekujemo sutrašnji dan 10. zul hidže tj.prvi dan Kurban bajrama.

Hadždž znači kretanje ka Allahu I napor da se savlada i pobjedi ljudska oholost,strast i pohlepa. U tom našem kretanju ka spoznaji ljudske biti i bivstvovanja kurban nas potpomaže i približava uzvišenom Gospodaru.

Pred nama su dani žrtve, Kurban bajramski dani. Kao i svim narodima i nama je Allah dž.š.naredio prinošenje žrtve. Uzvišeni Gospodar kaže „Svakoj vjerskoj zajednici propisali smo klanje kurbana da bi spominjali Allahovo ime prilikom klanja stoke koju im On daje“ (Hadždž 34). Kurban znači težnju vjernika da se putem žrtve u  svojoj pokornosti približi  Allahu dž.š. u korist i na dobro sebi i drugima.

Žrtva sa sadržajem,smislom bit će ako iz kurbana naučimo da samo ono što je dobro,ono što je nama drago, žrtva je stvarno.“ Nećete postići dobročinstvo sve dok ne budete djelili ono što je vama drago“ poručuje nam naš Gospodar.

Kurban nam donosi i uputstvo kako poredati i prioritete u našoj svakodnevnici. U kurbanskoj cjelini postoje tri važne i prioritetne oblasti kojima se čovjek mora posvetiti i uspostaviti prioritete u vlastitom životu.

Na prvom mjestu je porodica,i obaveza svima  nama koju ne smijemo zaboraviti ni zapustiti.

Na drugom mjestu je rodbina. Uzvišeni Allah dž.š. nam poručuje „ Allah se bojte i rodbinske veze ne kidajte.“ Božiji poslanik kaže „ Ne silazi, ne spušta se Božija milost na onaj narod koji ne održava rodbinske veze“

I na trećem mjestu dolaze siromasi. Božiji poslanik kaže“ Allah dž.š. je na pomoći svome robu sve dok je on na pomoći svome bratu.“

Sa željom i dovom Allahu dž.š.da ovaj Bajram provedete u zdravlju,rahatluku i Božijem zadovoljstvu zajedno sa svojima svim muslimanima u zemlji i dijaspori želim

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUUN.

GLAVNI IMAM MEDZLISA

AREF DURAKOVIĆ

Related posts