Vijesti 

Prije 137 godina imenovan prvi reisu-l-ulema

Share and like ;)

Odlukom austrougarskog cara Franza Josepha I. i ranijim dekretom šejhu-l-islama u Istanbulu od 9. februara, 17. oktobra 1882. godine imenovan je prvi bosanski reisu-l-ulema.

Uloga kroz vrijeme

Muhamed Jusić, savjetnik reisul-uleme za medije i potparol Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ističe da je institucija reisu-l-uleme u Bosni i Hercegovini jedinstven primjer u islamskom svijetu.

“Postoje slični modeli koji su se prenijeli na susjedne zemlje i pokušaji da se slični modeli primijene, ali reisu-l-ulema je izvorno bosanskohercegovački prizvod i bosanskohercegovačka ideja. U ovaj model se danas ugledaju mnogi, i na istoku i na zapadu” – kazao je Jusić.

Admir Lisica, magistar historije i uposlenik Balkanskog centra za analizu i studije navodi da je historijskom putanjom, počevši od 1882. godine jasno definisan značaj reisu-l-uleme.

„Kada dolazi da raskida Osmanskog carstva i Bosne dolazi do potrebe reorganizacije Islamske zajednice. Reisu-l-uleme su radili i ulagali da budu okosnica zajednice i da budu pravi predvodnici. Uloga reisa je veoma važna i potrebna za Bošnjake“ – navodi Admir.

Profesor Fadil Alić kazao je da je uloga Islamske zajednice na čelu sa reisul ulemom nemjerljiva, kako za očuvanje vjerskog i nacionalnod identiteta.

“Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini živi, organiziranija nego ikad. Sama uloga i autoritet Islamske zajednice na čelu sa vrhovnim poglavara, možda je najviše došla do izražaja na jednoj od dženaza žrtvama genocida u Srebrenici kada je reisu-l-ulema samo jednom rečenicom uspio da sačuva od eskalacije i sukoba na ovom značajnom mjestu” – ističe profesor Alić.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini brine o vjerskom, prosvjetnom, kulturnom i  duhovnom biću naroda. Od Hadžiomerovića do aktuelnog reisu-l-uleme dr. Huseina ef. Kavazovića, IZ u BiH je u 137 predvodilo ukupno 14 reisu-l-ulema. Nakon reisa Hadžiomerovića na dužnost je stupio Mehmed Teufik ef. Azabagić, a poseban trag ostavili su čuveni Mehmed Džemaludin Čaušević , Hadži hafiz Ibrahim ef. Maglajlić i Dr. Mustafa ef. Cerić.

Piše: Rabija Arifović

Akos.ba

Related posts