Vijesti Medžlis 

Ramazanska čestitka glavnog imama Medžlisa Prijepolje

Share and like ;)

Draga braćo i sestre

Danas sa zalaskom sunca nastupio je 9 hidžretski mjesec Ramazan. Ramazan je mubarek mjesec jer je u njemu počela objava Kur ana,zato što je u njemu propisan post. Uzvišeni Allah dž.š kaže ; „ O vjernici propisuje vam se post kao što je propisan onima prije vas da bis te bili bogobojazni“

 Ibadet posta je zaštita od svega što čovjeka udaljava od Alalhova pravog  puta i Njegove milosti. Mjesec ramazan je vrijeme u kojem se najsnažnije očituje individualni takwaluk svakog čovjeka. Allah dž.š. svake godine daruje umet, čovječanstvo mjesecom ramazanom čiju je vrijednost valorizirao objavom Kur ana u njemu, koji upućuje čovjeka na pravi put. „ U mjesecu Ramazanu počelo je objavljivanje Kur ana  koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla“

Upute nam nije nikada dosta,ali danas nam upute treba više nego ikada pre i zato je ramazan prilika da nam se srca približe jedna drugima i da nam se duše srode.

Ovogodišnji ramazan dočekujemo kao nikada do sada,dočekujemo ga u vanrednom stanju,u stanju ograničenog kretanja,sastajanja,u okonostima zatvorenih džamija uskraćeni za teravije,džume i druge zajedničke ibadete,kao i posebnu ramazansku atmosferu i divna iftarska druženja.

Dok budemo postili nemojmo zaboraviti slabe, nemoćne oko sebe,u džematu, u zajednici, jer smisao posta jeste da kod nas probudi suosećanje prema onima koji su gladni,nemoćni  i koji trebaju našu pažnju i pomoć.

S uvjerenjem da će nam mjesec ramazan donijeti Allahovu milost, uputu i oprost grijeha od srca svim muslimanima  želim  RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN da u zdravlju i veselju ispostite ovaj ramazan zajedno sa svojima.

Glavni imam Medžlisa Prijepolje

Aref ef. Duraković

Related posts