Vijesti Medžlis 

BAJRAMSKA ČESTITKA GLAVNOG IMAMA MEDZLISA PRIJEPOLJE

Share and like ;)

Večeras sa zalaskom sunca tj.sa akšam namazom nastupio je 1. Ševal 1441 hidžretske godine.Danas je naš veliki blagdan ramazanski Bajram koji označava kraj mjeseca Ramazana,mjeseca,posta,mjeseca intezivnog druženja sa Kur anom i mjeseca stalnog ibadeta. Postom smo čistili svoju dušu i tijelo,čuvali se grijeha i snažili svoju svijest o našem Stvoritelju Allahu dž.š.. Post je u našim dušama, srcima pobuđivao najlepša iskustva vjere,ali s druge strane istovremeno nas probudio da iskazujemo više pažnje,brige,solidarnosti među nama samima,pogotovo onima koji su muhtač naše pomoći. Posteći na taj način živjeli smo živu praksu,živu vjeru ,koju Allah dž.š. na više mjesta u Kur anu naglašava kroz nedeljivu vezu između vjere u Allaha i činjenja dobrih djela.

Svako vrijeme ima svoje izazove, iskušenja,brige.Ovaj Ramazan dočekali smo kao nijedan do sada. Neizvjesnost i briga u čitavom svijetu. U vremenu opterećenom brigom i neizvjesnosti Ramazan je došao kao milost za vjernika,kao milost za čovjeka,kao milost za čovječanstvo,najveći Božiji dar,poklon da se lakše i sa manje posledica prebrode iskušenja. Svjetlost ovog mubarek mjeseca donijeli su novi optimizam i radost u našim srcima i našim domovima.

Dok smo se suzdržavali od jela i pića istodobno smo nastojali razvijati pozitivne misli i osobine u našim životima,nastojali smo razumjeti ljude kada su u poteškoćama i brinuti se o onima kojima je pomoć potrebna. U proteklom periodu bili smo svjedoci da je Islamska Zajednica pokazala svoju zrelost,spremnost,odlučnost da pritekne u pomoć kada je najpotrebnije,da u teškim vremenima obezbedi i podjeli nekoliko hiljada paketa humanitarne pomoći i obezbedi stipendije za jetime, a to zahvaljujući zekatu i sadekatul fitru skupljenom u predhodnom periodu,a i donacijama  svojih članova.

Vjerujem da je Ramazan u nama  probudio te pozitivne osobine,ljubav,solidarnost,zajedništvo,međusobno poštivanje i da smo iz Ramazana izašli duhovno snažniji,jači i odlučniji da budemo bolji ljudi,bolji muslimani.

Uz dovu Gospodaru svijetova Allahu dž.š. da primi naš post,namaz i druga dobra djela svim muslimanima u zemlji i dijaspori želim BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN da u zdravlju,veselju,rahatluku i bereketu zajedno sa svojima provedete ove bajramske dane. 

Glavni iam Medzlisa Prijepolje

Aref ef. Duraković

Related posts