Vijesti Medžlis 

Ramazanska čestitka glavnog imama Medžlisa IZ Prijepolje

Share and like ;)

Prema takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u ponedeljak 12.04.2021 god.sa akšam namazom nastupa mubarek mjesec Ramazan,a u utork 13. April  2021 je prvi dan posta.

Na samom smo pragu mjeseca Ramazana, mjeseca posta, Kur ana, namaza, zekata i dobročinstva. Doista je mnogo raloga da se radujemo dolasku Ramazana, najdražeg  gosta svakog muslimana. Istina je, čovjek je biće koje je sklono zaboravu, ali  nije daleko bilo da  se prisjetimo da su nam prošle godine u ovo vrijeme dzamije bile zatvorene, a životi bili ispunjeni strahom, zebnjom i zabrinutošću zbog pandemije corona virusa i opšte prijetnje za zdravlje i živote ljudi. Svedoci smo da corona ne posustaje, da uzima svoj danak u ljudskim životima i narušavanju njihovog duhovnog i tjelesnog zdravlja,ali nas isto tako i druge devijantne pojave pritiskaju. Ako se sve to ima na umu onda je mnogo razloga da sa jos više optimizma  radujemo nastupanju Ramazana i da pokažemo iskrenu spremnost da prigrlimo ibadete koji nam donose olakšanja i sigurnost.

Ramazan  i ibadet u njemu,Kur’an- uputa ljudima  i jasan dokaz Pravog puta, uvjek su bili izvanredna prilika, šansa za našu temelju promjenu. S ibadetom posta moguće je postići najveći ljudski kvalitet,   Kur’ an kao uputa može nam pomoći da nađemo sretne puteve i izlaze i z krize u kojoj je čovječanstvo zapalo.Ramazan je prilika da našu vezu sa Gospodarem ojačamo, da se jedni drugima približimo i naše duše ibadetom odmorimo. Iskoristimo ovu priliku koju nam je Allahdž.š.pružio, naše kuće osvetlimo    Kur’anom, oživimo ih noćnim namazom, sehurom i iftarom,naše obaveze prema Allahu izvršimo.

Gospodaru naš podari nam Tvoju milost u Ramazanu, olakšaj nam post u njemu i podari nam snage da istrajemo u pokornosti Tebi. Gospodaru  naš ukabuli nam naše dove,namaze,post i sve ibadete i dobra djela.

Gospodaru naš,zaštiti nas od bolesti, bolesnima podari ozdravljenje, a onima koji su preselili smiluj im se,oprosti im grijehe i uvedi i u Dženet 

Svim muslimanima u zemlji i dijaspori  u ime Medžlisa Islamske zajednice Prijepolje i u svoje ime RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OSLUN

Related posts