Vijesti Rijaset BiH 

Ramazanska poruka reisu-l-uleme Kavazovića: Očistimo svoja srca od mržnje, zavisti i ljubomore

Share and like ;)

01 04 2022 01 poruka reisu l uleme

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je danas ramazansku poruku muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori.

Poruku reisu-l-uleme povodom nastupajućeg mubarek mjeseca ramazana Agencija MINA prenosi u cijelosti:

„U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Braćo i sestre!

Allahova milost se neprestano raskriljuje na sve svjetove i sva stvorenja. Iz njene srži izviru bogati životni sokovi i njihovi neprekidni tokovi. Ništa se ne rađa niti postoji bez nje.

U današnjem danu nakon akšam namaza po hidžretskom kalendaru cijela vasiona i svjetovi u njoj s radošću i nestrpljenjem dočekuju mjesec u kojem se Božija milost naročito izdašno dariva.

U ramazanu se vrata Džehennema zatvaraju, a vrata Dženneta otvaraju. U njemu je noć bolja od hiljadu mjeseci. On ima svoja znamenja u postu, Kur'anu i blagoslovljenoj noći Lejletu-l-kadr.

Naš Gospodar i Njegovi meleki s radošću prihvataju svaki naš lijepi gest, svaku našu lijepu riječ, otrpljenu nevolju i iskušenje, milosrđe i pomirenje.

Braćo i sestre!

Otvorimo svoja srca prema ramazanskoj milosti Allaha, dž.š. Ispunimo ih ljubavlju prema drugome, naročito prema svome. Budimo strpljivi i smjerni i neka naš post, učenje Kur'ana, teravih-namazi, mukabele i drugi ibadeti budu ukrašeni ukrasima tihe i iskrene pobožnosti.

U našem vremenu svijet je opet krenuo nizbrdicom. Život malog čovjeka postaje sve teži i bremenitiji. Bahatost i osionost velikih prijeti planetarnom miru i životu. Zato nam je ovaj mjesec dar od Svevišnjeg, prilika svima nama da se zaustavimo, dobro razmislimo o svemu što činimo i donesemo razumne i ispravne odluke o svojim svakodnevnim postupcima.

Očistimo svoja srca od mržnje, zavisti i ljubomore. Nemojmo ogovarati jedni druge. Nemojmo smišljati smutnju i sitne smicalice svojoj braći i sestrama zarad sitnih sebičnih interesa. Budimo milosrdni prema onima kojima je naša pomoć potrebna. Uputimo im lijepu i blagu riječ, ali i pomozimo u nevoljama s kojima se susreću.

Neka nam naročito u ramazanu bude na umu Poslanikov, a.s., hadis da musliman ne smije zanoćiti sit, a njegov komšija gladan.

U svojim dovama se sjetimo nevinih ljudi koji u Ukrajini, Palestini, Siriji i Jemenu stradaju i izloženi su neviđenim patnjama. Zamolimo našeg Gospodara da otkloni od njih zlo i donese im mir, kakav zaslužuje svako ljudsko stvorenje.

Muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i u svijetu želim da ramazan provedu u miru, ibadetu, sa svojim najmilijima i komšijama, posvećeni vrijednostima i temeljima naše uzvišene vjere. Ramazan šerif mubarek olsun“, kaže se u ramazanskoj poruci reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića.

(MINA)

Related posts