Vijesti 

Ramazanska poruka predsjednika Mešihata

Share and like ;)

Povodom nastupajućeg mjeseca Ramazana, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić uputio je ramazansku poruku koju objavljujemo u cijelosti:

Bismillahi Rahmani Rahim

Allah dž.š. u Kur'anu kaže: U mjesecu Ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla.“

Poštovana braćo i sestre, cijenjeni vjernici

U nedjelju sa akšam namaza nastupa mjesec Ramazan. Pred nama je još jedan Ramazan u našim životima. Nekima prvi kojeg planiraju postiti, pa ga sa strahom i ushićenjem dočekuju, a mnogi su se na Ramazan, post i sve druge ibadete navikli, pa ga s radošću očekuju, kao priliku da svoje duše i tijela okrijepe, te da vezu sa Uzvišenim Gospodarom učvrste.

Ulazimo u Ramazan, bez mogućnosti da radost bude potpuna, jer nas brige i strah zbog svega što se dešava u svijetu ne mogu ostaviti ravnodušnim niti mirnim.

Ugrožena je svjetska bezbjednost i mir. Ljudi se na svim stranama svijeta nepravedno ubijaju, tlače, mnogi gladuju, čitavi se gradovi i regije brišu sa lica zemlje, a nedužno stanovništvo tjera u kolonama da napusti svoja ognjišta i bježi, kako bi spasili život, koji nikada nije bio jeftin i bezvrijedan kao danas.

Slike i prizori zločina i divljaštva u Gazi i Palestini, kojima svakodnevno svjedočimo, sa preko 30.000 ubijenih, 80.000 ranjenih, preko dva miliona raseljenih, za samo pet mjeseci, djeluju kao nadrealne, ali su ipak stvarnost. Pred njima svjetska javnost i centri moći još uvijek šute i ne poduzimaju ništa konkretno da se stradanje nedužnih, posebno djece i žena, zaustavi. Pokazuju da se čovječanstvo nalazi na ivici bezizlaznog ponora u koji svakog trenutka može da zapadne.

Pitamo se šta se to desilo modernom i naprednom čovjeku, u svjetlu naučnog, tehnološkog i svakog drugog napretka i blagostanja, da izgubi osjećaj za svoga brata čovjeka, od kojeg ga razlikuje samo ime, vjera ili nacija, tj. ono što se na prvi pogled ne može jasno uočiti kao razlika?

Moderni čovjek se na svom putu naučnog i svakog drugog napredovanja udaljio od Boga i drugih ljudi, okrenuo leđa, zaboravio na njih ili ih svrstao u neprijatelje svog komfora, sreće, uspjeha i napretka, te legalizirao sve oblike borbe protiv njih. U svojoj borbi za ličnu sreću i blagostanje ugrozio je sve druge i izazvao stanje opšte nesigurnosti i kolektivne patnje i nesreće.

Ramazan i post pozivaju nas da očistimo i otvorimo svoja srca, kako bi primila Allahovu milost u Ramazanu, da se u našim prsima vrati saosjećanje i ljubav prema ljudima, ne samo onima koji su nam bliski po krvi ili fizički, već svima drugima i svim živim stvorenjima.

Uzvišeni Allah nas kroz post i sve druge ibadete koje nam je propisao želi vratiti na početnu poziciju čovjeka u odnosu prema Njemu, podsjetiti da smo mi, kao ljudska bića, robovi Milostivog, Koji nam je život i sve u čemu na ovom svijetu uživamo darovao i uspostavljanjem reda na Zemlji zadužio. Uči nas i opominje da smo Mu dužni zahvaljivati na svim blagodatima i biti zadovoljni Njegovom odredbom.

U svjetlu ovih ramazanskih poruka, uz intenzivne ibadete: namaz, post, učenje Kur'ana, zekat, sadaku, dovu, humanost na svakom polju, zajedničke iftare, bratski odnos pun poštovanja, molbe Gospodaru za oprost i spremnost da mi drugima oprostimo, upućujemo iskrene dove Uzvišenom Allahu da zavladaju mir i sigurnost u svijetu, te da pomogne napaćenima da nađu svoj smiraj, a ubijenima daruje Svoj Džennet.

Svim muslimanima u Sandžaku i Srbiji, našoj braći i sestrama Bošnjacima i muslimanima s naših prostora u dijaspori, cijelom islamskom ummetu, želim da dočekaju mjesec Ramazan, provedu ga u pokornosti Gospodaru i obilju Njegove milosti, bereketa i oprosta.

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN

                                                                                                                                                                                                                                                                          Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji

                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Muftija dr. Mevlud ef. Dudić

Related posts