Vijesti Rijaset BiH 

Konferencija u Istanbulu: Jedinstveni hidžretski kalendar za muslimane cijelog svijeta

Share and like ;)

U organizaciji Uprave vjerskih poslova Republike Turske (Diyaneta) u Istanbulu su se od 28. do 30. maja 2016. okupili muslimanski učenjaci iz Islamskih zemalja kao i cijelog svijeta te donijeli odluku o upotrebi jedinstvenog hidžretskog kalendara za muslimane širom svijeta.

Konferenciji su prisustvovali poznati vjerski učenjaci, astronomi i naučnici iz Turske, zemlje domaćina, Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Amerike, Kanade, Brazila, Katara, Maroka, Egipta, Libije, Jordana, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i još pedesetak zemalja iz svijeta, a među njima je bio i dr. Yusuf al-Qaradawi, koji se u više navrata obratio skupu i istekao važnost jedinstvenog kalendara.  Predstavnici Bosne i Hercegovine su bili reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i mr. Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Islamsku zajednicu u Hrvatskoj je predstavljao Mersad ef. Kreštić, imam  Zagrebačke džamije i diplomant fakulteta u Republici Turskoj.

Na Konferenciji se tri dana raspravljalo i iznosili prijedlozi, te predstavljani projekti o usvajanju zajedničkog hidžretskog kalendara za muslimane širom svijeta. Treba napomenuti kako već pune tri godine postoji Vijeće za pripremu zajedničkog hidžretskog kalendara svim muslimanima na svijetu i koje već pune tri godine radi na projektu kreiranja ovog kalendara. To vijeće je sastavljeno od fakiha (islamskih učenjaka), geografa, astronoma i drugih intelektualaca, a čine ih: dr. Ekrem Keleş, predsjednik (Turska), prof. dr. Ahmet Yaman, član (Turska), prof. dr. Ali Muhyiddîn el-Karadâğî (Qatar), Muhammed Şevket Avde, astronom (Jordan), prof. dr. Şeref el-Kudât, član (Jordan), dr. Heymen Mütevellî, astronom (Egipat), dr. Ahmed Caballah (Islamska organizacija Europe), prof. dr. Nidhal Guesoum, astronom (Ujedinjeni Arapski Emirati), Jamaladdin Abdelraziq, astronom, (Maroko), prof. dr. Saad Alkhatalan (Saudijska Arabija) i još mnogi drugi.  Ovo vijeće je osnovano 2013. godine i od tada rade na ujedinjenju hidžretskog kalendara. Članovi ovog vijeća su predstavili svoja dva projekte: Jedinstveni kalendar i Dvostruki kalendar. Oba kalendara su utemeljena na šerijatskim dokazima i astronomskim proračunima i oba se mogu upotrebljavati. Razlika je u tomu što bi u Jedinstvenom kalendaru muslimani diljem svijeta počinjali i završavali hidžretski mjesec na isti gregorijanski datum i imali isti dan početak, kraj posta, dan Arefata i bajrame. Dvostruki kalendar bi bio podijeljen na Istočni i Zapadni. U Istočni bi ulazile zemlje Europe, Azije, Australije, te veći dio Afrike, a u Zapadni bi ulazile zemlje Sjeverne i Južne Amerike, Artike, Antartike i manji dio Afrike. U ovom kalendaru bi se događalo svako nekoliko mjeseci da početak i kraj hidžretskog mjeseca počinju/završavaju drukčijim gregorijanskim datumom. Npr. kada bi na Zapadu bio 1. ramazan, na Istoku bi bio još 30. šaban i obrnuto.

Na samom kraju ove Konferencije održalo se tajno glasanje. Predstavnici zemalja su mogli zaokružiti: a) Jedinstevni kalendar, b) Dvostruki kalendar i c) Suzdržan.

Nakon prebrojavanja glasova velika većina je odabrala Jedinstveni kalendar. Po riječima dr. Mehmeta Gormeza, predsjednika Diyaneta u Turskoj napokon se ovaj trogodišnji rad isplatio u kojem se riješio problem star već 60 godina otkako je organiziran i 1. Konferencija na ovu temu, te je uputio dovu zajedništva muslimanima u Siriji.

Prije nego je obznanio javnosti rezultate ove Konferencije, dr. Gormez je rekao:

,,Ova Konferencija je riješila šezdesetogodišnje razilaženje Islamskih učenjaka…”

Cijenjeni i dragi učenjaci! Prije svega u svoje osobno ime, ali i u ime Uprave vjerskih poslova Republike Turske, te u ime Islamskih učenjaka zahvaljujem svima koji su omogućili da dovršimo ono što smo počeli prije 3 godine. Zahvaljujem se grupi znanstvenika, grupi astronoma, fakihima – vjerskim učenjacima na njihovom predanom radu u ove protekle tri godine.  Nadam se da je ova Konferencija iznašla rješenje šezdesetgodišnjeg razilaženja islamskih učenjaka i otvorila put ka obavljanju zajedničkih ibadeta muslimana cijelog svijeta tako što će zajedno počinjati sa njihovim obavljanjem i zajedno ih završavati, te se zajedno veseliti. Ova Konferencija napokon prekida dosadašnju praksu muslimana kada klanjači iste džamije bajramuju različitih dana.

,,U ovoj našoj jedinstvenosti šaljemo dovu za potlačenu našu braću u Siriji…”

U ovoj našoj učenjačkoj duhovnoj jedinstvenosti šaljemo dovu za potlačenu našu braću u Siriji. Molim Allaha da ovo jedinstvo, zajedništvo i lijepo raspoloženje među nama proširi i u Libiju, Arakan i sva druga mjesta gdje su muslimani razjedinjeni.”

Nakon toga dr. Mehmet Gormez je pročitao zaključke ove Konferencije i trogodišnjeg rada Vijeća za formiranje Jedinstvenog hidžretskog kalendara:

01 06 2016 03 zajednicki hidzretski kalendar

ZAKLJUČCI KONFERENCIJE O MEĐUNARODNOM ZAJEDNIČKOM HIDŽRETSKOM KALENDARU:

Na poziv Uprave vjerskih poslova u Turskoj u Istanbulu se 21. – 23. Šabana 1437. / 28. – 30. maja 2016. održala Konferencija o međunarodnom zajedničkom hidžretskom kalendaru. Konferenciji su prisustvovali predstavnici vjerskih zajednica, ministarstava, vijeća davanja fetvi, raznolikih fikhskih udruga, fakihi, geografi i astronomi. Prvi dan se raspravljalo najviše o viđenju mlađaka i načinu njegovog viđenja od strane astronoma i fakiha. Nakon toga se govorilo i o socijalnom značaju jedinstvenog takvima, kao i njegovoj utemeljenosti u šerijatu.  Prisutnima se obratio, nakon što je svakog ponaosob poselamio i rukovao se sa njim, prof. dr. Numan Kurtulmuš, pomoćnik premijera Republike Turske. Naznačio je kako pitanje hidžretskog kalendara ne smije biti političko, nego samo vjersko. Ako ostane političko neće se uspjeti riješiti. Drugi dan Konferencije su bili predstavljeni projekti Vijeća za formiranje zajedničkog hidžretskog kalendara svih muslimana koji su predstavili Jedinstveni i Dvostruki kalendar. Naveli su se sve prednosti i manjkavosti i jednog i drugog kalendara, ali je na kraju izabran Jedinstveni kalendar. A u daljnjem tekstu vam navodimo odluke velike većine prisutnih na ovoj Konferenciji:

ODLUKE:

 1. Ova Konferencija uzima za temelje ranije odluke održanih prijašnjih Konferencija na ovu temu. Od 1966. (Medžmu’il-buhusi ilmiyye), 1973. Kuvajt, 1978. Istanbulska konferencija, 1986. Fikhska akdemija, Istanbul, 2009. Europske fetve i zajedničko izučavanje i 2012. Fikhska akademija u Rabiti. Među njima jedne od najbitnijih odluka su: početak hidžretskog mjeseca se računa pojavom mlađaka, a pojava mlađaka je viđenje mlađaka golim okom ili modernim tehničkim pomagalima. Pojava mlađaka na jednom dijelu zemlje dok se na drugom kraju zemlje ne može pojaviti prihvaća se kao i da se svugdje može vidjeti.
 2. Na ovoj Konferenciji izabran je jedinstveni kalendar za muslimane diljem svijeta. Tako će pred svakim muslimanom biti prisutna samo jedna vrsta hidžretskog kalendara. Ovaj kalendar se temelji na mišljenju većine klasičnih i današnjih islamskih učenjaka koji uzimaju u obzir viđenje mlađaka u različitim vremenskim intervalima na različitim mjestima, bilo golim okom bilo astronomskim uređajima za promatranje Mjeseca. Pored ovoga u obzir se uzimaju astronomska pravila i fikhska pravila, koja nisu oprečna jedna drugima.

Prednost i značaj izabranog kalendara:

Ovaj kalendar pruža rješenja nekih problema i pitanja muslimana, a pogotovo muslimana koji žive kao manjina u nekim zemljama. Jedan od njih je ujedinjenje datuma posta ili bajrama, koji su simboli muslimana, a drugo je, svakako, otklanjanje razjedinjenosti i postojanosti pregrada među muslimanima. Posebno je ovo pitanje bitno za muslimane koji žive kao manjine u nekim zemljama i kod kojih se događa da ponekad počinju i po dva ili tri dana sa postom i bajramom prije od drugih muslimana u istoj zemlji. Te razlike znaju dovesti katkada i do toga da muslimani u istoj zemlji Dan Arefata 9. Zu-l-hidždžeta računaju da je 7. ili 8. Zu-l-hidždže. Ova vjera je vjera tewhida (jednoće) i naređuje nam zajedništvo i jedinstvo. Također, unaprijed utvrđeni jedinstveni kalendar će pomoći muslimanima, kao manjinskoj skupini u jednoj zemlji pri ostvarivanju prava da im Bajram bude neradni dan. Ovo utvrđivanje će biti naučno potkrijepljeno, a na nauku nas obvezuje i Gospodar riječima: ,,Ikre!” (Izučavaj!)

 1. Na Konferenciji se predlaže europskim i američkim muslimanima, te njima sličnim muslimanskim manjinama ujedinjenje bajramskih dana, ali i osjećaja i mišljenja jednih prema drugima. U isto vrijeme ovaj jedinstveni kalendar se preporučuje svim muslimanima na uporabu i povjerenje, kojem mu je cilj održati muslimane na putu činjenja dobra, a odvraćanja od zla, te suosjećanja prema drugom.
 1. Na Konferenciji se predlaže osnivanje organa koji će sprovesti ove zaključke u djelo:
 1. Pripremit će se desetogodišnji kalendar od strane naučne komisije, te će se tiskati i podijeliti diljem svijeta.
 2. Osnovat će se jedno tijelo koje će pratiti pojavu mlađaka i raditi na izučavanju kretanja Mjeseca.
 3. Osnovat će se komisija za odnos s javnošću koja će propagirati kulturu hidžretskog kalendara.

Prijedlozi:

 1. Na konferenciji se predlaže usvojenje ovoga Jedinstvenog hidžretskog kalendara od strane odgovornih ljudi vjerskih institucija kako bi svaki hidžretki novi mjesec počeo na isti gregorijanski datum.
 1. Pozivaju se svi muslimani na usvajanje ovoga jedinstvenog kalendara, te se pruža prilika svima onima koji žele sudjelovati u njegovom kreiranju na zajedničko djelovanje.
 1. Muslimani koji žive u neislamskim zemljama moraju i dužni su uskladiti svoje vjerske ibadete sa Jedinstvenim hidžretskim kalendarom. Naprotiv, pogrešno je i proturječi se Šerijatu živjeti u istoj zemlji, a imati različite datume početka/kraja posta i bajrama od drugih muslimana. Svi muslimani moraju prihvatiti stavove Europskog vijeća za fetve, Diyaneta ili sličnih vjerskih institucija. Muhammed a.s. kaže: ,,Kada počinjete postiti, započnite isti dan. Kada bajramujete, zajedno svi bajramujte, a kada koljete kurban započnite ih klati isti dan.”
 1. Kako bi sačuvali zajedništvo i jedinstvo muslimana diljem Europe Europsko vijeće za fetve i Uprava vjerskih poslova u Turskoj nalaže svim vjerskim zajednicama i vlastima u Europi da se pridržavaju ovog kalendara kako bi im ibadeti i blagdani nastupali isti dan.
 1. Jedinstven islamski kalendar bit će prezentiran Organizaciji islamske suradnje u cilju njegove potpune implementacije u zemljama članicama.

(www.islamska-zajednica.hr)

Related posts

Leave a Comment