Medžlis 

Tragovi Bošnjaka u Siriji: Džamija Husrevija – Azhar Halepa

Share and like ;)

Ovom prilikom želimo ukazati na bogatu kulturnu baštinu Sirije iz Osmanskog perioda kada je naša domovina i Sirija bile unutar jedne države.Na Facebook stranici Centra za kulturno naslijeđe Mostar možete pročitati o graditelju i značaju džamije koja je donedavno krasila drugi grad po veličini u Siriji.

Ova džamija je znatno veća od Begove džamije u Sarajevu, a imala je sistem vakufa koji su je izdržavali i bila je duhovni centar šireg područja Halepa.

Džamija Husrevija (Khusruwiyah) je jedan od najpoznatijih vakufa Husrev-paše Sokolovića. Deli (ponekad i Divane) Husrev-paša je rođen oko 1495. godine u regionu Glasinca (između Rogatice i Sarajeva). Pripadnik je poznate bošnjačke porodice Sokolović (brat je Lala Kara-Mustafa-paše) i prvi njen član koji je postigao veliku karijeru u Osmanlijskom carstvu. Džamija Husrevija ima veliku kuliju, medresu, imaret, biblioteku, zbog činjenice da su u njoj učili neki od najvećih sirijskih alima ona nosi nadimak Azhar Halepa. Džamija je usljed ratnih dešavanja, koja trenutno razaraju Halep, u potpunosti uništena.

Ranije smo na portalu Akos.ba pisali o bošnjačkom prisustvu u Palestini i na granici Egipta i Sudana, kao i o Bošnjaku koji je porazio Napoleona 1799. godine.

Nadamo se da će istraživači bošnjačke kulture nas počastiti sa još materijala o prisustvu Bošnjaka na području Šama.

– See more at: http://akos.ba/kultura-tradicija/bosnjacka-tradicija/tragovi-bosnjaka-u-siriji-dzamija-husrevija-azhar-halepa#sthash.etK6Au3Z.dpuf

Related posts

Leave a Comment