Medžlis 

PORUKA PREDSJEDNIKA MEŠIHATA O IZDVAJANJU ZEKATA I SADEKATU-L-FITRA

Share and like ;)

Poštovani vjernici

Na osnovu ovlasti proisteklih iz Murasele, prenijetih posredstvom Menšure od strane Reisu-l-uleme i zakletve da ću dužnost vrhovnog muftije i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Sandžaku i Srbiji obavljati savjesno i odgovorno, pred Bogom i pred ljudima podsjećam sve muslimane na pomenutom prostoru da je institucionalno ubiranje zekata propis vjere i sunnet Allahovog Poslanika a.s., te da su blok-priznanice Islamske zajednice jedini dokaz ispravne uplate zekata i sadekatu-l-fitra, kao i da je Bejtu-l-mal, tj. centralna blagajna, Islamske zajednice jedina ispravna adresa za izdvajanja zekata i sadekatu-l-fitra.

Svjesno kršenje ili zanemarivanje ranije fetve o zekatu i sadekatu-l-fitru, od strane bilo koga, ravno je kršenju trećeg stuba islama, a to podrazumijeva nepoštivanje značenja i značaja akaida i Šeriata.

Da je zekat dužnost i obaveza muslimana, a njegovo prikupljanje odgovornost predvodnika Islamske zajednice, vidimo iz postupka Muhammeda a.s., koji je nakon propisivanja zekata slao sakupljače da ubiraju zekat od vjernika, kojeg su potom donosili Allahovom Poslaniku a.s. da ga po Allahovoj odredbi dijeli. Pravedni halife poslije njega slijedili su njegov primjer i zahtijevali od muslimana da izdvajaju zekat u Bejtu-l-mal. Najbolji dokaz za to je primjer Ebu Bekra koji je u situaciji kada su neka plemena odbila izdvajati zekat u Bejtu-l-mal, njihov postupak smatrao povredom temelja vjere objavljenog u Kur'anu i bio spreman upotrijebiti silu protiv njih, jer su htjeli oskrnaviti ovu obavezu i uskratiti pravo zajednici muslimana.

Ovim putem izvršavam obavezu predvodnika Islamske zajednice u Srbiji da braći i sestrama u islamu skrenem pažnju na obavezu pravilnog izdvajanja zekata na svoj imetak i sadekatu-l-fitra za post, kako bismo ih na taj način očistili.

Za sve one koji tako postupe, molim Allahov blagoslov, Njegov bereket i uvećanje opskrbe, kao i milost i zaštitu Gospodara za njih i njihove porodice do Sudnjega dana. AMIN

Novi Pazar                                                                                                                                      Predsjednik Mešihata

17. ramazan 1442. h.g.                                                                                                             Muftija dr. Mevlud ef. Dudić Share On:

0Save

Related Posts

Pratite nas na Facebook-u

Fetva o Zekatu

Related posts