Vijesti Mešihat 

Muftija Dudić: Zabrinutost zbog širenja islamofobije

Share and like ;)

Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji dr. Mevlud ef. Dudić ocijenio je danas da se svijet mora zabrinuti zbog širenja islamofobije i mržnje prema islamu i muslimanima.

On je povodom terorističkog napada na Novom Zelandu radiju Sto plus rekao da je ovim činom poslata loša poruka muslimanima, posebno što je ubica bio inspirisan četničkim pjesmama i srpskim velikanima, čija su imena bila ispisana na njegovom oružju.

“Terorizam je zlo, bilo od koga da dolazi i on nikome ne donosi dobro. Bog nas je stvorio da budemo njegovi namjesnici na zemlji, da činimo dobro na ovom svijetu. Čvrsto vjerujem da današnji čin neće pokrenuti lavinu nekih drugih dešavanja u svijetu, koja će biti pripisana muslimanima“, rekao je Dudić radiju Stoplus.

On vjeruje da nema razloga za zabrinutost na prostoru Srbije, ali ni na Balkanu.

“Mi smo ranije ukazivali na prisustvo dvojnih standarda, odnosno da jedna nepravda proizvodi drugu nepravdu. Nadam se da na Balkanu neće biti nekih reperkusija, mada se ovdje nikada ništa ne zna. Danas su većinski nemuslimanski svijet i moderna Evropa na velikom ispitu, koji potez će povući.“, rekao je dr. Dudić.

On je istakao da je islam vjera mira i da će u tom pravcu i istrajati.

U današnjim napadima u Krajstčerču na dvije džamije pune vjernika koji su došli na džumu ubijeno je 49, a povrijeđeno 20 ljudi.

Policija je privela četiri osobe među kojima je jedan Australijanac, ekstremni desničar koji je objavio i manifest opisujući motive za napad.

Izvor: Radio Stoplus

Related posts